Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNICE PRED POROĐAJ BI SAMO NEŠTO DA ČISTE: Uz pomoć 5 saveta uradite to potpuno bezbedno za vas i bebu

Trudnice, posebno pred sam porođaj, dobiju veliku želju za čišćenjem svog doma, ali pazite da ne ugrozite ni vas, ni bebu.

 Trudnoća, usisavanja Izvor: Shutterstock

Trudnoća je jedno divno stanje, ali kako napreduje, tako i rutinske stvari postaju sve teže. Kućni poslovi mogu da budu posebno naporni zbog položaja u kom se trudnice nalaze, pa treba voditi računa o tome šta i na koji način radite.

Posebno se ovih stvari setite u devetom mesecu kada sve žene dobiju maničnu potrebu da brišu i čiste svaki ugao svoje kuće jer 'dete uskoro stiže'. Evo nekoliko stvari koje treba da praktikujete dok sređujete svoj dom u trudnoći:

Više vazduha

Ako morate da radite kućne poslove, otvorite prozore širom. Mišići koji se kontrahuju pod dejstvom opterećenja zahtevaju mnogo kiseonika, a ako ga nemaju dovoljno, telo će ubrzati disanje kako vama, tako i vašoj bebi.

Drugi uslov za dobro zdravlje u pokretu je da sve radite polako i mirno. Tada će mišići imati vremena da se zasite kiseonikom koj dobijaju, otežano disanje vam neće smetati, a i vašoj bebi će biti ugodno.

Ispružite se

Ako jednom rukom posegnemo uvis, dok se dižemo na prste, naša kičma će se previše savijati u stranu, što može da izazove oštećenje mišića. Da biste se bezbolno nosili sa ovim zadatkom, koristite stolicu na koju možete da se popnete ili jednostavno visoke police ostavite nekom drugom da ih sredi.

 Čišćenje, raspremanje
Trudnica sređuje kuću
Izvor: Shutterstock

Savijte se i ispravite

Kada podižete predmet sa poda, nemojte se savijati preko njega, savijte kolena i obavezno držite leđa ispravljena. Uzmite predmet ravno rukama i podignite se, ispravljajući kolena. Ovi pokreti će vam pomoći da izbegnete naprezanje donjeg dela leđa.

Stajanje u jednom mestu

Kada ste u ovom položaju, ne zaboravite da raširite noge kako biste razumno rasporedili telesnu težinu. Ovo će vam pomoći da održite ravnotežu i da smanjite pritisak sa donjeg dela leđa.

I kada držite ručicu usisivača, jednu nogu stavite malo napred - blagi nagib će biti siguran za kičmu. Iz tih razloga nemojte ni da žurite da se nagnete krpom ili kantom za smeće ako nešto prospete po podu. Prvo se spustite na kolena, stavite zadnjicu na pete, a tek nakon toga, blago naginjujući se napred, očistite ili obrišite pod.

 Usisavanje tepiha
Usisavanje
Izvor: Shutterstock

Pauza

Svakih 15-20 minuta napravite pauzu kako biste opustili mišiće. Lezite i raskomotite se - tada će se krv slobodno kretati od nogu do srca. Ako ste zabrinuti zbog nelagodnosti u donjem delu leđa, odmah istegnite umorne mišiće. Da biste to uradili, spustite se na kolena i ruke, i savijte leđa kao mačka.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica