Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pregledi u trudnoći: Kada i kako je moguće otkriti pol bebe?

Nestrpljivi ste da otkrijete kog je pola mališan koji će uskoro ući u vaš život? Evo u kojim nedeljama trudnoće i na koji način je sve moguće utvrditi pol bebe...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Dr Elizabet Prajor, saradnica sajta Parents.com, ističe da je jedno od najčešćih pitanja trudncia upravo ovo - u kom periodu svojih trudnoća će konačno mooći da saznaju hoće li im se pridružiti dečak ili devojčica.

Kako objašnjava, većina pacijentkinja pol može otkriti između osamnaeste i dvadesete nedelje trudnoće, i to uz pomoć ultrazvučnog pregleda. Međutim, nije u slučaju svake trudnoće moguće saznati kog je beba pola na ovaj način (zbog različitih detetovih položaja), pa se neki roditelji služe alternativnim metodama.

Povezane vesti

Pouzdan način utvrđivanja pola je amniocenteza, pregled kojim se proverava stanje bebinih hromozoma. Amniocenteza se obično izvodi kod majki koje su starije od 34 godine kako bi se otkrili eventualni genetski problemi. S obzirom na specifičnost ovog pregleda, moguće je saznati pol i nešto ranije (između 16. i 18. nedelje trudnoće). Ipak, ovaj pregled se ne izvodi ukoliko je pol bebe jedino što roditelji žele njime da saznaju.

Povezane vesti

Drugi pouzdan medicinski pregled koji će vam pomoći u otkrivanju pola jeste horiocenteza (biopsija horionskih čupica), kojom se poremećaj nasledne osnove ploda detektuje vrlo rano. Ipak, on se izvodi veoma retko, i to i pre 10. nedelje trudnoće.

Kako dr Prajor dodaje, često je verovanje da se pol može otkriti i praćenjem pulsa, što se zasniva na mitu da nošenje bebe oređenog pola ubrzava puls. Ovo je, smatra ona, samo mit potekao od starijih babica. Takođe, mnogi veruju da odgovor na ovo pitanje može pružiti i činjenica kako je postavljen trudnički stomačić, ali još uvek nema naučnih dokaza da je to na bilo koji način povezano s polom deteta.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica