Koja je razlika između beba rođenih prirodnim putem i carskim rezom? Prvi instinkt je odgovor: nikakva. Ovo je istina! Ali ne u prvoj nedelji nakon rođenja. Planirani carski rez ili planirani porođaj - gotovo da nema razlike. I nakon operacije i nakon prirodnog porođaja, oporavak može da se odvija drugačije, iako će dobrobit majki biti drugačije, to nije kritično. A između beba rođenih na vreme, razlike su takođe minimalne. Minimalne, ali i dalje postoje.

Kako objašnjava ruski pedijatar-neonatolog Olga Paršikova za portal Parenst.ru, nakon carskog reza beba se stavlja u poseban inkubator kako bi se prilagodila temperaturi okoline.

U početku je tamo toplo kao u majčinoj utrobi, a zatim postaje hladnije. Ovo je prva stvar.

Drugo, lekari pažljivo prate kako beba rođena carskim rezom diše. Stvar je u tome da kada beba prođe kroz porođajni kanal, iz njegovih pluća se istiskuje tečnost - amnionska tečnost. Ali tokom carskog reza, ništa slično se ne dešava. Zbog toga može doći do respiratornih problema, koji će, međutim, nestati bez traga nakon nedelju dana.

Doktor je objasnio kako se bebe "carica" zapravo razlikuju od druge dece. Tokom trećeg, oko četvrtog dana nakon rođenja, beba postaje malo letargična. To je sve zato što novorođenče nema dovoljno hormona: majci je ponestalo, a on još nije imao vremena da razvije svoje. Ali i ovo će proći - samo treba da sačekate malo.

Pa, nakon otpuštanja iz porodilišta, više nećete moći da razlikujete "prirodno dete" od bebe carskim rezom, ma koliko se trudili.

"Neki pripisuju tegobe bebe činjenici da je rođena carskim rezom. Ali to je pogrešno – problemi mogu biti zbog grčeva, neuroloških abnormalnosti, itd., ali ne zbog načina rođenja", naglašava Olga Paršikova.

Inače, ako je carski rez bio hitan slučaj, koji je morao da se uradi zbog dugotrajnog prirodnog porođaja ili problema koji su se pojavili tokom njega, onda se beba neće razlikovati od onih koji su rođeni na uobičajen način.

BONUS VIDEO:

Greška slika porođaj  tiktiok/@4kids1mom0energy


(Yumama/T.A.S.)