Stalno se govori o tome šta majka doživljava tokom porođaja i kroz kakve promene prolazi, a da li znate kroz kakve promene beba prođe kako bi se rodila? Oseća li ona bol dok izlazi iz materice? Iako smo svi prošli kroz to, a ne sećamo se, babica je otkrila promene koje su zapažene do danas.

Oksitocinska kupka

Kada se mami počnu javljati lagani trudovi, otprilike svakih 20 minuta pa onda sve češće, beba pritiska glavicom u porođajni kanal i tako podstiče otvaranje vrata materice. Majčino telo tokom trudova otpušta veliku količinu oksitocina, hormona ljubavi, što bebu čini zadovoljnom i mirnom.

Prilika za dremku

U periodu kada se kontrakcije javljaju svaka tri do četiri minuta, i traju do 90 sekundi, bebe sve jače osećaju stiskanje. Budući da sav kiseonik dobijaju iz majčine krvi preko posteljice, zbog toga tokom kontrakcija dobija manje kiseonika. Međutim, bebama to neće smetati, one mogu čak i odspavati tokom kontrakcija.

Ali ako je mama jako uznemirena i uplašena, i bebe mogu osetiti stres. Hormoni povezani sa tim emocijama, kortizol i adrenalin, mogu proći kroz posteljicu i usporiti tok porođaja. Da bi se opustila, mami može pomoći to da se zamišlja na mestu gde bi volela da bude i d se opušta.

Beba još ne prepoznaje bol

Kada se razmak između kontrakcija smanji na 2-3 minuta, mama bi mogla da oseti drhtavicu i mučninu. Beba bi mogla da se oseti kao da se zidovi urušavaju na nju, ali verovatno neće osećati bol.

"Čini se da neuronske veze koje bi bebi omogućili da neku senzaciju protumače kao bol još nisu razvijene u toku porođaja", kaže ginekolon Ana Dins iz Engleske, i dodaje:

"U ovoj fazi mame bi trebalo da dišu ritmično kako bi i sebi i bebi osigurale dovoljno kiseonika za poslednje minute pred 'lansiranje'."

Porođaj
Shutterstock Porođaj

Glavica se prilagođava porođajnom kanalu

Dok se mama muči sa sve češćim i intenzivnijim bolovima i fokusira se da pomogne svojoj bebi da što pre prođe kroz porođajni kanal, i beba daje svoj doprinos.

"Budući da joj kosti lobanje nisu srasle, bebina glava se oblikom prilagođava porođajnom kanalu dok kroz njega prolazi", objašnjava doktorka Dins.

U ovoj fazi je poželjno iskoristiti gravitaciju, pa će i vama i bebi puno više od ležanja na leđima odgovarati polusedeći položaj, klečenje uz oslonac na rukama ili čučanja.

Beba se priprema za prolazak kroz porođajni kanal
Printskrin, TikTok/femometerlife Beba ses priprema za prolazak kroz porođajni kanal

Spremni za život izvan materice

Kada se pojavi babina glavica, mama će osetiti peckanje a kroz nekoliko kontrakcija, glavica će izaći i okrenuti se zajedno sa ramenima, da bi se porođaj mogao dovršiti. Beba će u tim trenucima biti poprilično stisnuta i pripremaće se za prvi udah.

"Pritisak na bebino telo dok prolazi kroz uski porođajni kanal priprema je za život izvan materice. Taj pritisak tera tečnost i sluz iz bebinih pluća i ujedno sprečava udisanje tečnosti i krvi dok prolazi kroz porođajni kanal, i sprema vašu bebu za prvi udah", kaže ginekolog.

Okruženje koje bebu dočeka kad izađe iz materice, moglo bi je šokirati.

"Istraživanja su pokazala da su bebe rođene u mirnijim, slabije osvetljenim prostorijama, mirnije nego bebe koje se rode u jako osvetljenim i hladnim porodilištima", objašnjava babica.

Nakon porođaja posebno se preporučuje kontakt kože na kožu.

"To će umiriti vašu bebu, pomoći joj u regulaciji otkucaja srca i disanja, ali i održavanje temperature, a pokrenuće i hormonski proces važan za dojenje", objašnjava babica.

(Yumama)