Kada žena zatrudni (naročito ako je trudnoća poželjna), ona veoma pažljivo prati svoje zdravlje i razvoj fetusa. Prva stvar nakon pozitivnog testa na trudnoću je da buduća majka požuri kod ginekologa da uradi ultrazvuk i lično se uveri da sve ide po planu. I svaki put kada se u vrlo ranim fazama plod ne vidi na ultrazvuku ili se ne čuje otkucaj srca, žena je veoma zabrinuta da trudnoća nije zaživela i preti joj opasnost od pobačaja. U stvari, otkucaji srca vaše nerođene bebe jedan je od najinformativnijih načina da se uverite da vaša trudnoća teče dobro. Ali kada to možete čuti i u kom trenutku treba da počnete da brinete ako nema otkucaja srca?

Koliko vremena je potrebno da se bebi čuju otkucaji srca?
Kada žena dođe na ultrazvuk 2-3 dana nakon izostanka menstruacije, još je prerano da se čuje kako kuca srce nerođenog deteta. Zbog toga, u 3. ili 4. nedelji, ne treba da paničite ako lekar nije mogao da snimi vaš otkucaj srca (otkucaje srca).

Reč je o akušerskim nedeljama, koje se računaju od prvog dana poslednje menstruacije, iako je u stvari došlo do začeća u periodu ovulacije otprilike 10-14 dana kasnije od ovog perioda.

Srce fetusa počinje da se skuplja već 22-23. dana intrauterinog razvoja, odnosno 3 nedelje nakon očekivanog datuma začeća (ili 4-5. akušerskih nedelja). Ali lekari preporučuju dolazak na ultrazvuk u 6-7 nedelja - tada će senzor tačno zabeležiti otkucaje srca fetusa.

U ranoj trudnoći, otkucaji srca se ne mogu čuti pomoću akušerskog stetoskopa. Da biste čuli otkucaje bebinog srca kroz ovaj uređaj, potrebno je da ga pričvrstite za majčin stomak. Ova zastarela metoda se može koristiti u proseku od 20. nedelje trudnoće.

Zašto ne čujete otkucaje srca u ranoj trudnoći?
Ako iznenada ginekolog nije čuo otkucaje srca nerođenog deteta, to je razlog za zabrinutost, jer to može signalizirati smrznutu trudnoću ili anembrioniju (situacija u kojoj postoji amnionska kesa, ali u njoj nema fetusa). Ali nemojte odmah pretpostaviti najgore. Prvo, uverite se da postoji dobar razlog za nedostatak otkucaja srca.

1. Gestacijska starost je pogrešno određena
Ako žena ovulira kasno - ne 12-14 dana ciklusa, već 16-20 dana, onda se stvarna gestacijska starost može u velikoj meri razlikovati od akušerske. Akušerske nedelje se obično izračunavaju na osnovu proseka: ciklus je tačno 28 dana, ovulacija je striktno 14. dana. Onda ima smisla ići na ultrazvuk nakon 2 nedelje odlaganja.

Ali ako je, recimo, došlo do začeća 20. dana ciklusa, onda bi trebalo da idete na ultrazvuk nedelju dana kasnije nego kod standardnog ciklusa. Ova nedelja može biti kritična u dijagnostici razvoja fetusa.

2. Žena ima nepravilan ciklus
Takođe, izračunavanje tačnog datuma začeća postaje problem za one žene koje imaju neredovne cikluse. Ovo je moguće nakon kiretaže materice, sindroma policističnih jajnika, hipotireoze i drugih poremećaja u funkcionisanju ženskog hormonskog sistema. Kada nema menstruacije 2-3 meseca, a onda test iznenada pokazuje pozitivan rezultat, prilično je teško odrediti gestacionu starost. Tada se lekar može fokusirati na veličinu fetusa. Ako na prvom ultrazvuku nema otkucaja srca, trebalo bi da zakažete drugi pregled za nedelju dana. Važno je pratiti razvoj fetusa tokom vremena.

3. Ultrazvuk je urađen pogrešno
U ranim fazama trudnoće ultrazvuk se izvodi transvaginalno, odnosno senzor se ubacuje u vaginu. Ovo je neophodno jer je embrion još uvek veoma mali i moguće su greške. Ako uradite ultrazvuk abdomena, rezultat neće biti toliko informativan. Istraživanja su dokazala da ako u kratkom roku uradite ultrazvuk abdomena, sadržaj informacija se smanjuje u 20% slučajeva, a povećava se i rizik da se vanmaterična trudnoća ne primeti.

4. Fetus je zamrznut u razvoju
Dakle, ako ste potpuno sigurni da ste trudni 7 nedelja ili više, onda odsustvo otkucaja srca fetusa može biti znak upozorenja. Morate se uveriti da nije došlo do greške, na primer, pokušajte da uradite ultrazvuk za dva dana kod drugog specijaliste.

Odsustvo srčanog ritma u ovoj fazi može ukazivati na pretnju pobačaja. Najverovatnije je došlo do genetske patologije, a fetus se ne razvija. Na koje druge simptome treba obratiti pažnju u ovom slučaju:

  • pojavio se krvav ili drugi atipičan iscedak
  • grčevi ili bol u stomaku
  • primetite da je izašao ugrušak, koji podseća na sluzokožu materice
  • simptomi trudnoće su nestali (nema bolova u grudima, nema mučnine)
  • Nivo hCG se ne povećava ili se smanjio

Ako lekar primeti da još nema otkucaja srca fetusa, ili je prestao da se čuje, potrebno je u roku od 2-3 dana uzeti krv na hCG da bi se videlo kako raste. Normalno, tokom ovog perioda indikatori bi trebalo da se udvostruče.

Doktori imaju nešto drugačije podatke o veličini embriona pri kojoj bi otkucaji srca trebalo da se jasno čuju, ali postoje pokazatelji koji ukazuju na trudnoću koja nije u razvoju i pretnju od pobačaja:

  • Odsustvo otkucaja srca kod embriona 11 ili više dana nakon što je ultrazvukom vizualizovana fetalna kesa sa žumančanom kesom (rudiment embriona).
  • Odsustvo otkucaja srca u embrionu i odsustvo žumančane kese.
  • Fetalna vreća je veličine 7-8 milimetara ili više, ali nema žumanca.
  • Na osnovu toka trudnoće, lekar odlučuje šta će učiniti sa smrznutim fetusom: sačekati spontani pobačaj ili izvršiti medicinski prekid.

BONUS VIDEO:

Kako devojčica od 5 godina uspavljuje sestricu TikTok/halesmoore


(Yumama/T.A.S.)