Porođaj je fizički traumatično iskustvo i za majku i za dete, čak i kada sve ide po planu. Međutim, tokom procesa porođaja mogu nastati komplikacije koje ugrožavaju zdravlje deteta. Jedna od najčešćih komplikacija pri porođaju je da se beba zaglavi u porođajnom kanalu, što može dovesti do teških povreda i majke i deteta.

Pre porođaja, lekari određuju kako je beba orijentisana u porođajnom kanalu. U idealnom slučaju, bebino lice će biti okrenuto prema majčinim leđima, sa glavom prema majčinim stopalima. Ovo omogućava najbezbedniji prolaz bebe kroz porođajni kanal. Međutim, ponekad se bebe nalaze u opasnim položajima, uključujući:

  • Položaj lica – Bebin vrat je hiperekstenzivan.
  • Karlično – Bebina stopala su postavljena tako da prva izađu.
  • Prezentacija ramena – Beba je sklupčana uz majčinu karlicu.

U ovim situacijama, lekar može preporučiti carski rez kako bi se smanjile šanse za ozbiljne povrede tokom procesa porođaja. Neki problemi koji se mogu pojaviti ako se beba zaglavi u porođajnom kanalu uključuju:

Erbova paraliza: Erbova paraliza je nervno stanje koje karakteriše slabost ili nemogućnost pokretanja jedne ili obe ruke. Često se Erbova paraliza javlja kada je bebin vrat previše istegnut tokom porođaja. To se takođe može desiti kada bebina ramena ne mogu bezbedno da prođu kroz porođajni kanal, često u slučajevima distocije ramena. U retkim slučajevima, neke bebe koje pate od Erbove paralize su paralizovane zbog trajnog oštećenja nerava u ramenu, piše sommerspc.

Povreda laringealnog nerva: Beba može doživeti povredu glasnih žica ako se njena glava savija ili rotira tokom porođaja. To može dovesti do toga da beba ima promukao plač ili da iskusi poteškoće pri gutanju. Stanje bebe će se često poboljšati u roku od nekoliko meseci od rođenja.

Prelomi kostiju: Ponekad trauma teškog porođaja može izazvati prelom ili prelom bebine kosti. Obično su zahvaćene kosti u ramenu ili ruci.

Cerebralna paraliza: Cerebralna paraliza je te termin koji se koristi za opisivanje grupe poremećaja nervnog sistema koje karakterišu problemi fizičkog i kognitivnog razvoja. Cerebralna paraliza ima nekoliko potencijalnih uzroka, od kojih je jedan nedostatak kiseonika tokom procesa porođaja. Ako se beba zaglavi u porođajnom kanalu, to može dovesti do prevelikog pritiska na bebinu glavu, vrat, grudni koš ili pupčanu vrpcu. Ovo može izazvati nedostatak kiseonika. Beba bez kiseonika dovoljno dugo može razviti cerebralnu paralizu.

BONUS VIDEO:

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111

(Yumama/T.A.S.)