Prva stolica nakon porođaja za većinu žena je pomalo neprijatno iskustvo, a naročito posle carskog reza ili pucanja međice. U kojoj god da ste od ove dve situacije, ili ste možda "samo" imali epiziotomiju pa ste ušiveni, napinjanje je poslednje što želite, ali pražnjenje creva je svakako neizbežno.

Prvu stolicu ćete najverovatnije imati dan ili dva nakon porođaja, a postoje neki saveti koji bi mogli da vam pomognu da to iskustvo bude što manje neprijatno i što bezbolnije.

Jedite hranu koja podstiče pražnjenje creva

Poslednje što želite je da jedete suvu hranu i slatkiše jer će to da stegne stolicu i zada vam još veće muke. Ono što može da pomogne je da jedete namirnice bogate vlaknima, tople supice, žitarice, suve šljive, odnosno hranu koja će podstaći pražnjenje creva i omekšati stolicu.

Uzmite lek za omekšavanje stolice

Možda će vam u porodilištu ponuditi lek za omekšavanje stolice ili ga možete zatražiti. Ovi lekovi nisu isto što i laksativi, već dodaju vlagu stolici kako bi je omekšali i olakšali pražnjenje creva.

Svakako, pre nego što uzmete bilo koji lek, proverite sa stručnim licem koja doza je preporučena za vas i da li je bezbedan za dojilje (ukoliko dojite).

Hidrirajte organizam

Pored leka koji će dodati vlagu stolici i omekšati, unosite i dovoljno tečnosti, najbolje vode, kako biste postigli isti efekat.

Vršite nuždu kao kada ste bili dete

Ukoliko imate uslova za to - u zavisnosti od toga da li se prvo pražnjenje creva dešava u porodilištu ili nakon što ste izašli - nabavite malu, nisku stolicu ili neki steper i stavite ga ispred WC šolje. Na njega postavite noge, laktove naslonite na kolena i nagnite se napred, kako biste sebi olakšali pražnjenje creva.

Usresredite se na disanje

Čak i pravilno disanje može da vam pomogne da uz manje napora ispraznite creva. Udahnite i počnite lagano da stežete stomačne mišiće dok neprestano, ali polako izbacujete vazduh. Budite oprezni prilikom ovog postupka, naročito ako imate šavove.

Pažljivo se obrišite i/ili operite

Higijena je generalno jako važna, a posebno ako imate ranu i šavove. Svakako, intimna zona je posle porođaja veoma osetljiva, pa bi bilo najbolje da se nakon vršenja nužde nežno obrišete, a zatim i operete toplom vodom i sapunom.

BONUS VIDEO:

Miris tela posle porođaja TikTok/thebiggersthebetter

(Yumama/N. Z.)