Od dolaska na svet, prvog plača, do kupanja, previjanja, pregleda - šta sve lekari rade u porodilištu sa bebom u prvim satima i danima njenog rođenja? Ovo pitanje interesuje mnoge mame, a evo koja je procedutra u većini porodilišta:

1. Termalno čuvanje

Prvo što je novorođenoj bebi potrebno je toplina. U poređenju sa majčinom toplinom koju beba ima u stomaku, okruženje u porođajnoj sobi je prilično hladno. Dakle, zadatak lekara je da spreče gubitak toplote: bebe u porodilištu odmah po rođenju se obrišu pelenom i stave na sto sa posebnom lampom, gde se stalno prati temperatura bebe.

Ali prethodno, čak i kod nogu majke, odmah po rođenju, a ponekad i u trenutku kada se pojavi glavica, sa deteta se pažljivo uklanja sluz. kao i plodova vodu iz nosa i usta da bi mu se olakšao prvi dah. Odmah nakon porođaja, babica preseče pupčanu vrpcu. Od ovog trenutka vaša beba počinje "nezavisan" život. Zatim se detetu u oči ukapaju posebne kapi (najčešće rastvor albucida) da bi se sprečile infekcije oka, posebno blenoreja, koja se razvija ako majka ima gonoreju. Ova preventivna procedura se sprovodi za apsolutno svu decu, jer žena ne zna uvek za bolest. Pored toga, krvlju iz pupčane vrpce se odmah određuju krvna grupa deteta i Rh faktor.

2. Prvi pregled

Prvi pregled deteta se dešava odmah nakon rođenja. Lekar procenjuje opšte stanje deteta, njegovo disanje, otkucaje srca, boju kože, utvrđuje vidljive nedostatke, uključujući stanje zglobova kuka (i postavlja prvu preliminarnu dijagnozu potencijalnog rizika od displazije kuka kod novorođenčeta) i ključne kosti - čija se patologija najčešće javlja. Doktor posebnu pažnju obraća na plač bebe. Već po njegovoj intonaciji možete mnogo reći o opštem stanju deteta.

Nakon toga, lekar i medicinska sestra pregledaju dete svako jutro dok je u bolnici. Svakog dana se beba meri u isto vreme, a pre otpuštanja obično se sprovodi kontrolno vaganje – pre i posle hranjenja, kako bi se utvrdilo da li beba dovoljno jede. Takođe, medicinska sestra u porodilištu redovno tretira pupčanu ranu vodonik-peroksidom i kalijum permanganatom.

3. Prvi izveštaj

Ako mislite da je prerano da vaša beba dobije prvu ocenu, onda grešite. Prva procena biće data odmah po rođenju prema takozvanoj Apgar skali, koja vam omogućava da brzo procenite početno stanje zdravlja deteta. Ovu skalu je 1952. godine razvila američka anesteziološkinja, dr Virdžinija Apgar, za medicinsko osoblje, koja je mogla brzo da odredi kom detetu treba više pažnje. Poeni na ovoj skali dete dobija na kraju prvog minuta nakon rođenja, a zatim na kraju petog minuta. Oni sveobuhvatno procenjuju stanje mišićnog tonusa, reakciju na iritaciju, boju kože, brzinu disanja i otkucaje srca.

Nešto kasnije, zahvaljujući pedijatru Josefu Buterfieldu, za specijaliste koji govore engleski, naziv "APGAR" test postao je svojevrsna skraćenica:

  • Izgled - izgled (boja kože)
  • Puls (Heart Rate) - puls deteta (otkucaja srca)
  • Grimasa (Reakcija na stimulaciju) - grimasa koja se javlja kao odgovor na iritaciju
  • Aktivnost (Muscle Tone) - aktivnost pokreta, mišićni tonus
  • Disanje - respiratorni pokreti

Procena stanja novorođenog deteta u porodilištu po Apgarovoj skali donedavno je medicinskom osoblju bila putokaz za dalje postupanje. Trenutno se uloga ove skale donekle promenila, posebno za decu kojoj je potrebna hitna reanimacija. Lekar odmah nakon rođenja procenjuje stanje deteta (a često i pre rođenja) i sprovodi reanimaciju, ako je potrebno - na kraju prvog minuta života, već je kasno da se to uradi po savremenim standardima. Dakle, u ovom slučaju, Apgar skala ne procenjuje stvarno stanje bebe, već efikasnost mera reanimacije. I ova evaluacija se nastavlja narednih dvadeset minuta života deteta. Nakon toga se upisuje u karticu novorođenčeta.

Nakon prvog lekarskog pregleda, babica obrađuje pupčanu vrpcu, čisti bebinu kožu uljem i umota bebu u pelene. Sada novi mali čovek može da predahne od novih utisaka koji su ga nagomilali do prvog hranjenja.

4. Treći dan

Trećeg dana deca rade opšti test krvi. Osim toga, sada se sva deca podvrgavaju skrining testu (tzv. test krvi iz pete novorođenčeta) na najčešće bolesti, a to su hipotireoza i fenilketonurija. To su teške nasledne bolesti. Hipotiroidizam se javlja kod jedne od pet hiljada beba i karakteriše ga smanjenje funkcije štitne žlezde, što dovodi do mentalne retardacije deteta. Fenilketonurija je ređa, pogađa oko jednog od petnaest hiljada novorođenčadi. Bolest dovodi do cerebralnih poremećaja. Ako se ove bolesti dijagnostikuju i leče u ranom uzrastu, mogu se izbeći teške posledice. Fenilketonurija se, na primer, može lečiti posebnom ishranom u kojoj se dete potpuno normalno razvija.

Za decu koja pate od hronične intrauterine hipoksije (nedostatak kiseonika), lek vikasol se primenjuje intramuskularno, što poboljšava zgrušavanje krvi i smanjuje rizik od krvarenja.

5. Prva vakcinacija

U porodilištu će vaše dete primiti prvu vakcinu protiv tuberkuloze u svom životu - BCG. Obično se vakcinacija vrši trećeg dana nakon rođenja, ujutru, u posebno određenoj prostoriji. I već kod kuće, lokalni pedijatar će proveriti reakciju vakcinacije za 4-6 nedelja. Istina, postoje neke kontraindikacije za ovu vakcinaciju.

Obično se ne radi ako dete ima manje od 2000 g ili pati od intrauterine neuhranjenosti, infekcija, gnojno-septičkih oboljenja, teških lezija centralnog nervnog sistema. Kontraindikacija za BCG vakcinaciju je i prisustvo HIV infekcije kod majke.

Ozbiljan nedostatak ove vakcinacije su različite komplikacije koje se javljaju, međutim, u retkim slučajevima. Upotreba nove BCG-M vakcine smanjuje ovaj rizik za polovinu.

Otpuštanje petog dana je uobičajena praksa u savremenim porodilištima, iako lekari i SZO sada sve više preporučuju rano otpuštanje kako bi se smanjio rizik od bolničkih infekcija. Osim toga, majka sa bebom treba što pre da bude u prijatnom okruženju, kod kuće, sa svojom porodicom. To je moguće već drugog ili trećeg dana - naravno, ako nema problema sa zdravljem majke i deteta.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kupatilo u porodilištu u Valjevu Marijana Marinković