Kada se približi porođaj, mnoge mame razmišljaju o tom velikom danu. Međutim, postoje neke stvari koje biste trebali da izbegnete:

1. Zaboravite na svoju dnevnu rutinu - Često, neposredno pre porođaja, buduće majke shvate da će uskoro morati da žive po veoma strogom rasporedu i odluče da potpuno zaborave na režim dok imaju priliku. Grickaju kad god mogu, spavaju tokom dana i ostaju budni noću, ili čak pokušavaju da spavaju manje kako bi imali više vremena za rad. Ovo poslednje se posebno odnosi na majke koje nastavljaju da rade do kontrakcija. Sve ovo može dovesti do iscrpljivanja tela, i kao rezultat, do poremećaja porođaja. Majka koja se nije naspavala i gladna će najverovatnije svu preostalu energiju potrošiti na kontrakcije, a više neće imati snage za najvažniji period porođaja – guranje. Da biste svoju bebu dočekali veselo i raspoloženo, vodite računa o pravilnoj dnevnoj rutini nekoliko nedelja pre očekivanog datuma rođenja. Spavajte najmanje 8 sati dnevno, dobro jedite i, po mogućstvu, u isto vreme, 3-4 puta dnevno, pokušajte svakodnevno da lagano šetate na svežem vazduhu.

2. Jedete za dvoje - Druga uobičajena želja budućih majki je da imaju završni obrok, posebno slatko, masno, dimljeno, ljuto i bilo šta drugo što se ne preporučuje dojiljama. Želeći da jedu pre dužeg perioda apstinencije i više se ne plaše dobijanja viška kilograma, trudnice neposredno pre porođaja počinju da se prejedaju i apsolutno pogrešno jedu. Ovo je opasno: prvo, obilna slatka, masna i začinjena hrana nepotrebno opterećuje želudac, pankreas, jetru i bubrege, što može dovesti do problema sa stolicom, nadimanja, nelagodnosti u stomaku, loših analiza krvi, pa čak i gestoze. I drugo, alergeni mogu ostati u krvi do 10 dana, što znači da će porođajem pre ovog perioda majka obezbediti njihov prodor u mleku. U ovom slučaju, rizik od razvoja alergija i problema sa varenjem kod novorođenčeta je veoma visok.

3. Čitate "horor priče" o porođaju - Omiljena stvar onima kojima je predstoji porođaj je da stalno traže informacije o porođaju na internetu. Štaviše, na sreću, buduće majke nailaze na negativne kritike i strašne priče. Što nije iznenađujuće: deljenje pozitivnih iskustava nije toliko primamljivo, jer kada je sve prošlo dobro, majke novorođenčadi više vole da sve svoje vreme posvete bebi. A oni kojima ne ide, traže način da izbace nagomilane emocije. Kao rezultat toga, 30 zadovoljnih majki neće ostaviti nikakve kritike, a jedna nezadovoljna će ga, naravno napisati. Ili će o tome ćutati 50 majki čiji su porođaji protekli dobro, ali će sigurno napisati jedna koja je imala težak porođaj. Ne treba još jednom pokušavati na tuđem iskustvu: svi znaju da dva porođaja nisu ista, čak ni za istu majku. Bolje je gledati prijatan edukativni film o porođaju ili svoje slobodno vreme posvetiti gimnastici za trudnice ili, na primer, kupovini stvari za bebu.

4. Svaki dan ćete ići kod lekara i na ultrazvuk - Hipohondri - ljudi koji su preterano zabrinuti za sopstveno zdravlje - nalaze se i među trudnicama. Takve buduće majke primećuju simptome strašnih patologija i bolesti 10 puta dnevno, svakodnevno zovu ginekologa ili idu kod njega, prečesto rade ultrazvuk. Žele da se uvere da je sve u redu, ali čak i nakon ohrabrujućih reči doktora, nastavljaju da budu nervozni. A stres kod majke je veoma neprijatno stanje koje ne samo da može izazvati anksioznost fetusa, već i poremetiti prirodni tok porođaja. Dakle, ako ste zabrinuti zbog nekih implicitnih i nejasnih senzacija (peckanje, pucanje, povlačenje - normalne pojave u kasnoj trudnoći), bolje je da se ograničite na rutinske ultrazvuke i preglede kod lekara. Vredi se alarmirati samo u nekoliko slučajeva: kada se pojavi krvarenje ili oštar jak bol u donjem delu stomaka, krvni pritisak majke raste ili se javlja jak otok, beba snažno tuče u materici ili, obrnuto, iznenada postaje letargična, retko se kreće ili se uopšte ne kreće.

5. Nastavite da se bavite sportom - Mnogi sportisti tvrde da trudnoća u bilo kojoj fazi nije kontraindikacija za aktivni trening, a na internetu se stalno pojavljuju fotografije i video snimci na kojima buduće majke sa velikim stomakom stoje na glavi, plešu, dižu tegove i trče. Međutim, lekari upozoravaju: telo nije isto što i telo trudnice. A nešto što ni na koji način neće uticati na tok trudnoće jedne buduće majke, kod druge može izazvati prevremeni porođaj. Da ne pominjemo da su neki sportovi veoma traumatični i da mogu dovesti do katastrofalnih posledica. Idealni vidovi aktivnosti u kasnijim fazama su plivanje, hodanje, kao i specijalna joga ili gimnastika za trudnice.

6. Radićete teške fizičke poslove - Čak i ako je najopasniji period prošao, a vaša trudnoća traje više od 35-36 nedelja, ne biste se trebali opuštati i prepuštati se punoj ozbiljnosti. Naime, nošenje kesa sa namirnicama iz prodavnice, trčanje uz stepenice, ribanje prozora, podova i plafona. Prekomerna fizička aktivnost (usput, ovo važi i za previše aktivan seks) može izazvati prevremeni porođaj. Iako je fetus već održiv, ako se rodi nekoliko nedelja pre vremena, beba će sigurno razviti zdravstvene probleme, pa je bolje ne rizikovati.

7. Spremite se za put - Shvatajući da će uskoro biti vezane za dom, mnoge buduće majke odlučuju da putuju do poslednjeg trenutka. Naravno, putovanje u zadnjim danima trudnoće može da bude rizično. Ali putovanja na velike udaljenosti sa mnogo sati putovanja i, posebno, letova imaju izuzetno negativan uticaj na zdravlje trudnice. Otok, skokovi pritiska, bolovi u leđima i stomaku, mučnina i poremećaji sna su najčešći problemi sa kojima se susreću buduće majke koje putuju. Pa, nema šta da se kaže o opasnosti od iznenadnog početka porođaja u drugoj zemlji, u avionu ili u šatoru u šumi.

BONUS VIDEO: 

Trudnica uvlači stomak TikTok/kat_shultis

  (Yumama/T.A.S.)