Prevremeni porođaj je uzrokovan iz više razloga, uključujući infekcije, povećanje zapremine amnionske tečnosti, višeplodne trudnoće, veliki broj porođaja, velika telesna težina majke i prerano otvaranje grlića materice, specijalista reproduktivne medicine, akušer-ginekolog, Rukovodilac odeljenja reproduktivnog centra Ana Iljina za portal Gazeta.ru objasnila je koji faktori mogu da izazovu prevremeno rođenje bebe:

"Ako indeks telesne mase žene koja planira trudnoću prelazi 30, to uvek povećava rizik od komplikacija tokom trudnoće, a to su edem, preemplaksija (ozbiljna komplikacija trudnoće koju karakteriše visok krvni pritisak, proteini u urinu i edem), eklampsija (bolest u kojoj se primećuje konvulzivna aktivnost, a krvni pritisak dostiže toliko visok nivo da postoji opasnost po život majke i deteta) i visok krvni pritisak. Svi ovi faktori, zauzvrat, mogu izazvati prevremeni porođaj", objasnila je doktorka.

Prema Ilininim rečima, glavna prevencija prevremenog porođaja je kompetentno posmatranje pacijentkinje od strane lekara pre porođaja, kao i priprema za trudnoću - blagovremena poseta ginekologu uz preventivno uzimanje svih briseva i blagovremeno lečenje svih mogućih infekcija.

"U trudnoći, da bi se smanjio rizik od istmičko-cervikalne insuficijencije, žena treba redovno da posećuje i ginekologa kako ne bi propustila trenutak kada grlić materice počne da se skraćuje. Ovo se dešava asimptomatski i bezbolno," dodao je specijalista.

BONUS VIDEO:

Trudna 9 sedmica posle porođaja TikTok/MOMA_BEAR_1

(Yumama/T.A.S.)