Studija koja je urađena u Velikoj Britaniji proučavala je navike spavanja više od 10 hiljada dece uzrasta od 3 do 7 godina i utvrdila da deca sa nepravilnim rasporedom spavanja imaju više poteškoća u ponašanju od onih sa rutinom za spavanje.

Pošto je ovo čest problem roditelja, gde u većini slučajeva posustaju i dozvoljavaju mališanima da diktiraju raspored spavanja. Istraživači su otkrili da su deca koja nemaju raspored spavanja nesretnija i bezobraznija. Ti su rezultati dobijeni ne samo od roditelja nego i od učitelja dece koja su učestvovali u istraživanju.

Autorka studije Ivon Keli ističe da je odlazak dece u krevet jedne večeri u 8 sati, a druge u 10 sati uveče rezultira svojevrsnim "jet legom", čak i ako dobijaju isti broj sati.

"Bez ikakvog odlaska u avion, detetovi telesni sistem se meša kroz različite vremenske zone, a njihovi cirkadijalni ritmovi i hormonski sastav to oseti", objasnila je Keli.

Ona ističe da kada su deca u studiji prešla sa neredovitog spavanja na rutinu za spavanje, bilo je značajnih poboljšanja u njihovom ponašanju.

"To pokazuje da nikada nije kasno pomoći deci da se vrate na pozitivan put, a mala promena mogla bi napraviti veliku razliku", objašnjava ona.

Tablica spavanja prema uzrastu:

0 - 3 meseci - od 15 do 17 sati

4 - 11 meseci - od 9 do 12 sati

+ 1,5 - 3 sata tokom dana

1 - 3 godine - od 9 od 11 sati

+ 1 - 2.5 sata tokom dana

deca starija od 4 godine - od 10 do 13 sati

odrasli - od 7 do 9 sati

U pratećoj studiji istraživači su otkrili da nepravilan raspored spavanja ne utiče samo na ponašanje, već izlaže decu riziku od gojaznosti, niskog samopoštovanja i utiče na njihove matematičke rezultate.

S druge strane, pravilan raspored spavanje može uticati na razvoj, zdravlje i ponašanje deteta. Zato sledeći put kad ste u iskušenju da popustite detetu oko spavanja, seti se da ga time štitite i brinete o njemu.

(Yumama)