Akušersko nasilje je, nažalost, nešto o čemu imamo priliku često da slušamo. Žene se žale na situacije koje su ih zadesile na porođaju, na uvrede i grube postupke od medicinskog osoblja, ali ispovest koja je uzdrmala društvene mreže definitivno je ispovest jednog muškarca iz Šapca za koju nema prave reči koliko je teška.

Dejan Jevremović je na svom Fejsbuk profilu podelio sve ono kroz šta je njegova žena prošla na porođaju, i dok su sa radošću čekali najlepše vesti, zadesila ih je velika tuga - njihova beba je preminula iako je kroz celu trudnoču bila zdrava.

Kako je naveo, on i supruga su poželeli da se obrate svim građanima Šapca kako niko ne bi doživeo ono što su oni, ali ova priča definitivno treba da se čuje mnogo dalje od tog grada.

"U noć 7.1. ove godine doveo sam suprugu na prijem u Šabačko porodilište jer je osetila bolove u stomaku, a termin joj je već prošao nekoliko dana. Oni su je zbrinuli i u ponedeljak uveče, tačnije 9.1. ona je dobila bolova i krenula da se otvara. Dežurna doktorka koja ju je pregledala rekla joj je da ne drami i jauče jer je tek jedan prst otvorena, šta će raditi kad bude otvorena 7 prstiju. Kao da žena koja se prvi put porađa zna koliki su bolovi sa 1 ili 7 prstiju. U 15 do 10 ujutru supruga je bila otvorena svih 10 prstiju i porođaj je krenuo. Porađala ju je doktorka kod koje smo pratili celu trudnoću, svaki test je urađen, svaki lek smo kupili koji nam je prepisan, prenatalni test smo uradili, svega smo se pridržavali, a dete nije imalo ni jedan jedini problem", započeo je svoju priču Dejan i objašnjava šta se dalje izdešavalo:

"Beba se popela gore i od 10 do 11 sati oni su ženi skakali po stomaku da dete spuste dole, a u međuvremenu dete se zaglavilo u porođajnom kanalu. Kad više nisu znali šta će biti ni sa ženom ni sa detetom, urađen je hitan carski rez. Meni u 15 do 12 zvoni telefon sa čestitkama da sam postao tata, da su đena i dete dobro, da je bilo komplikacija i da je urađen carski. Rekli su mi da je beba dobro i da je dobila ocenu 9, da je sve u najboljem redu. Bože moj, rekoh carski rez, nema veze. Probali su prirodno, nije išlo, pa kakve veze ima, neka je sve prošlo kako treba. Žena me zove i govori kako su je namučili ali da je važno da su dobro i ona i beba. Prebacuju je u sobu da se oporavlja. Dok je ona čekala da joj donesu dete, došlo je do smene i rekli su joj da će bebu doneti kasnije. U 8 uveče pozvala me je žena i rekla da beba mora za Beograd jer su 8 sati posle porođaja uobiči da dete ima plodovu vodu u plućima i hitno je transportovana u Tiršovu."

Beba, novorođenče, mama
Shutterstock Novorođenče

Nakon toga počinje prava agonija, a Dejan objašnjava i kroz šta su svi zajedno prošli.

"Dete je u Tiršovu stiglo u 22 sata, deset i po sati nakon porođaja, sa utiskom teškog bolesnika i pod sumnjom da postoji asporacija mekonijuma! Laički rečeno, dete koje je bilo živo i zdravo rokom cele trudnoće i rečeno da je zdravo rođeno, a oni nisu videli da se napilo plodove vode i da je od svih napora koje je doživelo u toku porođaja ispustilo mekonijum, što bebe pod stresom ispuštaju. Dete je u Beogradu prikačeno na aparate ali obzirom da je dete stiglo tako kasno i da se tada mekonijum već slepio, nisu mogli ništa da urade, i posle silne borbe, naša ćerkica je preminula posle dva dana", napisao je Dejan i dodao:

"Mi samo želimo da više nijedan roditelj ne mora da saopšti ženi ono što sam ja morao svojoj! Bolnica u Tiršovoj podnela je tužbu protiv šabačke bolnice, a mi ćemo za 3 meseca kada stigne nalaz obdukcije podneti privatnu tužbu da se ovo više nijednom Šapčaninu ne dogodi."

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

Printskrin, Facebook/Dejan Krća Jevremovic Ispovest Dejana kom je beba preminula zbog akušerskog nasilja

(Yumama)