Vožnja automobila u trudnoći nije zabranjena, ali oprez mora da bude veći. Jasno je da pored fizičkih promena, trudnice prolaze i kroz one mentalne koje mogu da utiču najviše na pad koncentracije, zakasnelu reakciju pa čak i umor i iznenadni bol, koji i te kako mogu da budu jako opasni u saobraćaju.

Male nesreće u saobraćaju mogu da dovedu do pomeranja placente, produženih kontrakcija, pa čak i potrebe za indikovanim porođajem, otkrilo je najnovije istraživanje. Studija koja je objavljena u časopisu BMJ Injury Prevention, otkrila je da su čak i one trudnice koje su imale "truckanja" na putu ili često prelazile poreko ležećeg policajca imale 70 odsto veće šanse da dožive abrupciju plancete, 54 odsto veće šanse da dođe do indukovanog porođaja i 34 odsto da izazove produžene kontrakcije.

Abrupcija placete je stanje kada se planceta odvoji od zida materice, bilo delimično ili potpuno.Što može da izazove krvarenje kod mame i da ometa snabdevanje bebe kiseonikom i hranljivim materijama. To se takođe odnosi i na trudnice koje voze skuter, rizik je u ovom slučaju od komplikacija na porođaju veći nego u slučaju da voze automobil.

Autor studije dr Čang Ji Li objasnio je: "Ovi nalazi potvrđuju činjenicu da lekari treba da budu svesni svih rizika, čak i onih najmanjih i da u skladu sa trudnoćom procene koliko je bezbedno da se bude na mestu vozača".

trudnica-vožnja.jpg
Shutterstock Trudnica vozi automobil

(Yumama)