Kardiotokografija ili CTG je test koji se radi svakoj trudnici u trećem trimestru trudnoće. To je mašina koja meri otkucaje srca vaše bebe, a istovremeno prati i kontrakcije materice.

CTG se koristi pre porođaja, ali obično i tokom porođaja, kako bi lekari mogli da isprate da li beba ima bilo kakve znake nevolje. Gledajući različite aspekte bebinog srca, lekari i babice mogu da vide kako se beba nosi sa porođajem.

Kako se radi CTG?

Obavlja se spolja i potpuno je bezbedno. Oprema koja se koristi za praćenje bebinog srca postavlja se na stomak majke. Oko stomaka se stavljaju elastični pojasevi. Aparat ima i sve okrugle, ravne ploče veličine teniske lopte koje se postave da dodiruju kožu ispod elastičnih traka.

Jedna od ovih ploča meri puls bebe, dok druga procenjuje pritisak na stomak. To pomaže da se pokaže kada dolazi do kontrakcija i koliko su jake.

CTG pojas je povezan sa mašinom koja tumači signal koji dolazi sa ploča. Otkucaji srca bebe se mogu čuti kao otkucaji ili pulsirajući zvuk koji mašina proizvodi. Mašina daje i ispis koji prikazuje otkucaje srca bebe tokom određenog vremenskog perioda. Takođe, pokazuje kako se broj otkucaja menja sa vašim kontrakcijama.

Trudnica, porodilja, bolnica, porođaj
Shutterstock Trudnica na CTG-u

Koje su normalne vrednosti koje CTG beleži?

Normalno je da puls bebe varira između 110 i 160 otkucaja u minuti. Ovo je mnogo brže od vašeg srca koje kuca 60-100 u minuti. Broj otkucaja srca vaše bebe koji se ne razlikuje ili je prenizak ili previsok, može da ukaže na neki problem. Lekar će uraditi dodatne testove da proveri o čemu je reč.

Za šta se koristi CTG

Kod normalnih porođaja sa niskim rizikom, CTG obično nije potreban. Babica će s vremena na vreme slušati otkucaje srca vaše bebe kako bi ih proverila. Međutim, u određenim situacijama se savetuje kontinuirano praćenje, a to uključuje:

(Yumama)