Svaki porođaj je drugačiji, pa nije retko da jedna žena kaže da joj je rađanje dva deteta potpuno drugačije. To nam je dokazala i mama Snežana (25) iz Aranđelovca koja nam je poslala svoju priču.

Iako je veoma mlada, Snežana je majka troje dece. Prvo je dobila sa nepunih 19 godina, a treće sa nepunih 23 godine, a ovo su njene priče sa porođaja.

"Moja iskustva su toliko različita, ne mogu reći ni loše, ni dobro. Na prvom mestu, higijena u kupatilima porodilišta te 2017. godine je bila izuzetno loša. Te godine sam se porodila prvi put, 25.7.2017. godine i rodila zdravu devojčicu tešku 3.500g i 51cm. Prethodno popodne sam ostala u porodilištu jer sam imala kontrakcije, a bila sam otvorena samo dva i po prsta. Tokom te prve trudnoće ležala sam na tokolizama svake druge nedelje jer mi je trudnoća bila vrlo rizična. Doktori su se zaista bavili sa mnom i bili vrlo ljubazni, ali par babica je bilo vrlo neljubazno i nekulturno", započela je svoju priču Snežana, a onda se vratila na ono što je doživela tokom porođaja:

"Na indukciji sam bila pet i po sati. Dođe jedna babica, podigne me da šetam kako bih se lakše otvorila, a onda dođe druga koja počne da urla na mene zašto sam ustala, ne dozvoli mi ni da objasnim već me vrati na sto da ležim. Kada sam dobila najjače napone nikog nije bilo pored mene. Zvala sam ih da dođu ali niko se nije pojavljivao barem 2 minuta. Onda je ušla babica koja se prethodno derala na mene jer sam ustala i rekla mi: 'Šta je, šta se dernjaš?'. Kažem joj da osećam da je krenuo porođaj, a onda mi odgovara: 'Šta ti znaš, juče se ispilila, a danas došla da se porađaš'. Međutim, kada me je pregledala videla je da je bebina glavica krenula napolje. Brzo je viknula ostale i svi su se stvorili za pola minuta oko mene. Ono što nikad neću zaboraviti jeste glavna medicinska sestra koja me je pomazila po glavi i rekla: 'Znam da si mlada i uplašena, ali postaješ mama i ovo nije momenat kada misliš samo o sebi. Budi jaka i veruj nam!'. Klimnula sam glavom is lušala dalje instrukcije. Taj porođaj mi je bio vrlo bolan, i pored epiziotomije sam popucala, imala sam 52 šava."

porođaj-lekar.jpg
Shutterstock Žena na porođaju

Zbog prvog iskustva, Snežana se drugi put plašila i da ode u porodilište, a evo šta je doživela dok je rađala drugo dete.

"Nisam smela da krenem u porodilište sve dok nisam dobila napone. Nisam želela istu torturu da proživljavam više puta. Za doktora kog karakterišu kao živčanog, mogu samo da kažem da sam mu zahvalna što je taj dan bio u porodilištu i spasio mi sina. Na prijemu mi je babica rekla: 'mogla si i kući da se porodiš, šta si čekala do sada?', a onda sam joj kroz zube, u silnim bolovima odgovorila: 'pa mogla sam', i dalje, verujte mi, nije bila bezobrazna. Bila sam otvorena 9 prstiju, nisam stigla nikakvu pripremu da obavim, dala sam im samo knjižicu i prebacili su me u salu. Narednih pola sata sam se mnogo mučila. Nije bila krivica medicinskog osoblja, jednostavno su drugi faktori kočili sve. Moja konstitucija je mala, beba je bila krupna, i svašta još nešto. Rodila sam sina 29.12.2018. godine, bio je težak 3.850g i dugačak 52 cm. Pupčanik mu je dva puta bio obmotan oko vrata, rođen je potpuno crn i nije zaplakao. Reanimirali su ga na meni, trajalo je sigurno 1 minut i bili su zaista posvećeni i meni i bebi. Govorili su mi da se smirim, da imam vere, da će sve biti u redu, a svim silama su mi sina vraćali u život. Sećam se da sam sela i držala ga, iako sam se minut pre toga porodila. Ništa mi nije bilo teško, samo da je on živ. I kada je zaplakao, zaplakala sam i ja od sreće", priča nam Snežana i dodaje:

"Doktor mi je rekao da će sve biti u redu, da se smirim i odmorim. Međutim, njemu je CRP bio visok pa je narednog dana prebačen u Kragujevac na odeljenje neonatologije, gde je ostao narednih 10 dana. Doktor mi je sredio brz otpust kako bih već sutradan mogla da otputujem za Kragujevac i vidim šta mi je sa bebom jer mame ne leže u bolnici sa njima. Hvala mu na tome, hvala i na svakom savetu koji mi je dao kako bih održala mleko. Ovaj porođaj je zaista bio stresan, ali hvala lekarima i sestrama koji su sve vreme bili uz mene, posebno u trenucima kada su mi bebu odvodili na neonatologiju."

Bolovi, kontrakcije, porođaj, beba
Shutterstock Mama i beba nakon porođaja

Iako je imala dva stresna porođaja, Snežana se odlučila i za treću bebu, i ovog puta je sve odlično prošlo.

"Za treći porođaj nemam nikakve zamerke, svi su bili ljubazni i divni. 29.1.2021. godine rodila sam devojčicu tešku 2.800g i dugačku 50 cm. Jako lep i lak porođaj. Na indukciji sam bila tri i po sata, ali nisam ni osetila ništa jer sus vi sa mnom lepo pričali i sve je prošlo brzo. Imala sam posle porođaja manju komplikaciju jer je materica krenula sa posteljicom, zbog čega sam počela obilno da krvarim. Međutim, doktori su brzo reagovali i sve se završilo u najboljem redu", objansila nam je Snežana, a onda je poslala poruku kako za sve buduće mame, tako i za lekare i babice:

"Mislim da porođaji sami po sebi nisu isti, ali zavisi i od nas samih koliko slušamo lekare i koliko smo spremne da trpimo. Ne podržavam akušersko nasilje niti vređanje žena koje na svet donose nov život. Mene lično niko nije uvredio, osetila sam se neprijatno jedino na prvom porođaju, ali generalno, više imam pohvala nego loših reči za porodilište u Aranđelovcu. Naravno, ne može svima biti potaman i ja to razumem. Ženama treba mir i ohrabrenje tokom porođaja, treba im podrška, i zato imam poruku za lekare i babice koje će ovo čitati: 'Shvatite da većina žena samo traži neku utešnu reč i malo ohrabrenja i sve će biti u redu'."

Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama)