Obmotavanje pupčane vrpce oko bebinog vrata nije retka pojava, a za to ne postoji zaštita i svaka beba može da se zapetljaju. Obično se zapetljavanje dešava na rukama, nogama, trupu i vratu, a poslednja opcija je najopasnija zbog rizika od davljenja deteta tokom porođaja.

Prema rečima ginekologa, ne postoji način da se utiče na zapetljavanje pupčane vrpce. Ali dobra vest je da žena može da rodi prirodnim putem i ako se beba zapetljala. Čak ni dvostruko ili trostruko zapetljavanje pupčanom vrpcom nije indikacija za carski rez, iako se takav porođaj smatra teškim i zahteva posebnu pažnju medicinskog osoblja.

"Tokom porođaja stalno pratimo CTG kako bismo ispratili zdravlje deteta. Kada se pupčana vrpca zategne, CTG će pokazati promene, i u tom slučaju ćemo uraditi hitan carski rez", objašnjava doktor.

Tokom ultrazvučnih pregleda trudnice, lekar može da vidi da li fetus ima zapetljan pupčanik. Ako i postoji, obično ne predstavlja pretnju po zdravlje deteta. Pored toga, beba je stalno u pokretu, zbog čega se uske petlje i same odmotaju, a do rođenja sve može da se promeni.

Ultrazvuk, trudnica, doktor, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

"Ako nema promena u doplerometriji (krvotok je u granicama normale), onda trudnica može normalno da funkcioniše i čeka porođajne kontrakcije da bi otišla u porodilište. Međutim, ako postoji zapetljanje u 35. nedelji i kasnije, potrebno je da se jednom nedeljno kontroliše na CTG-u. U 40. nedelji ako dođe do zapetljanja, preporučuje se prijem u porodilište radi posmatranja", kaže doktor i dodaje:

"Zapetljanje pupčane vrpce se primećuje kod otprilike svake druge trudnice, tako da se toga ne treba plašiti. Ali ako postoji petlja, pažljivo pratite detetove pokrete. Ako ih ima mnogo ili su manji nego obično, obavezno recite svom lekaru."

(Yumama)