Kako se vreme porođaja približava kod prvorotki, sve češće razmišljaju o tome kakva procedura ih čeka u porodilištu. Sa prvim pravim kontrakcijama uputićete se ka bolnici, a tamo će lekar proceniti da li je vreme da se pripremate za porođaj. Ako smatra da jeste, evo šta možete da očekujete.

Doći ćete sa pripremljenom torbom za porodilište u kojoj imate sve potrebne stvari i dokumenta, a dežurni lekar će vas pregledati. Utvrdiće koliko je grlić otvoren, a idealno bi bilo da je otvoren najmanje 2,5 centimetra. Nakon će putem ultrazvuka poslušati srčane tonove bebe, utvrditi u kom položaju je beba, a verovatno će vas staviti i na CTG kako bi izmerio kontrakcije.

Budite spremni da mu odgovorite na tri pitanja koja su vrlo značajna za dalji tok prijema i porođaja:

Ukoliko lekar proceni da je vreme da se spremate za porođaj, odvešće vas u prostoriju za presvlačenje i uputiti na dežurnu medicinsku sestru koja će vam davati naredne instrukcije i koja će sa vama biti sve do porođajne sale.

Možete očekivati da će vam na prijemu uzeti bris i izvaditi krv kako bi imali sveže analize, ali i uraditi test na koronu.

Ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Pripremna soba

U sobi za pripremu će vam izmeriti pritisak, ponovo će poslušati bebine srčane tonove i uzećevam karlične mere.

Oblik i veličina karlice su od izuzetne važnosti za procenu toka porođaja, a u kombinaciji sa merama bebe i njenim položajem koji će lekar utvrditi ultrazvukom, proceniće da li beba može da se rodi prirodnim putem.

Nakon toga će vam medicinska sestra obrijati stidni deo ukoliko to niste obavile same kod kuće. Ta procedura je neophodna kako bi se izbegle moguće infekcije, ali i kako bi se lakše izvela epiziotomija ukoliko bude potrebe.

Nakon što se završi sređivanje stidnog dela, uradiće vam klizmu. To je procedura koja će vam pomoći da ispraznite creva kako bi se smanjio rizik od infekcije, ali i kako bi se stvorilo više prostora za bebin put.

Aplikovaće vam sondu u debelo crevo i kroz jednu posudu koja je povezana sa njim ubaciće toplu vodu sa sapunicom. Objasniće vam da treba da se strpite par minuta, što duže to bolje, a da zatim odete u toalet i ispraznite creva. Možda će vas uputiti i da se istuširate kako biste čiste i sveže otišle na porođaj.

Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock Trudnica u toaletu

Nakon ove kompletne pripreme, ponovo će vas pregledati lekar manuelno kako bi procenio kojim tempom se grlić otvara, pogledaće bebu ultrazvučno i izmeriti njene srčane tonove.

Nakon toga odlazite u porođajnu salu, i ukoliko treba da primite epidural, uskoro će doći anesteziolog koji će vam aplikovati anesteziju.

Međutim, ukoliko na prijemu lekar proceni da je grlić prilično otvoren, da postoji prsnuće vodenjaka ili da su kontrakcije veoma jake, preskočiće sve pripreme, brzinski će vas staviti na ultrazvuk i odmah odvesti u porođajnu salu.

(Yumama)