Tokom sezone virusa, roditelji često rade krvnu sliku detetu kako bi znali da li ima virusnu ili bakterijsku infekciju. Sigurno ste primetili da lekari uvek insistiraju da se obavezno u okviru analize krvi uradi CRP i da je on najbolji pokazatelj trenutnog detetovog stanja.

Ovaj podatak je veoma važan, jer otkrivanjem o kakvoj infekciji je reč, doktori lakše mogu postaviti dijagnozu i odrediti terapiju. Ipak, roditelji bi trebalo da znaju da CRP sam po sebi ne može biti jedini pokazatelj za postavljanje dijagnoze. Važno si i drugi parametri analize krvi, kao i fizikalni pregled deteta.

Šta je CRP

Skraćenica CRP označava C rekreativni protein  koji se proizvodi u jetri. Normalna koncentracija u krvi se smatra do 5 mg/l. Koncentracija C rekreativnog proteina se koristi kao važan biohemijski parametar za mnoga stanja. Za CRP se kaže da je to opšti marker, što znači da on ukazuje na to da upala u organizmu postoji, ali ne i odakle upalni proces potiče.

Vrednosti CRP-a

Normalna koncentracija CRP kod dece u krvi je do 5 mg/l.

  • 10-50 mg/L - Blago povišena koncentracija se javlja najčešće kod virusnih infekcija. Izuzetno, u nekim slučajevima se može javiti vrednost koncentracije CRP-a od 100 mg/L i kod nekih virusnih infekcija, npr. gripa ili infektivne mononukleoze.
  • 50-200 mg/L - Znatno povišena koncentracija ukazuje na zapaljenje koje je najčešće izazvano bakterijskom infekcijom. Iako ove vrednosti važe za većinu bakterijskih infekcija, postoje izuzeci koji mogu da dovedu i do porasta koncentracije CRP-a, preko 200 mg/L.
  • Iznad 200 mg/l - Veoma visoke koncetracije ukazuju na raširen proces upale u organizmu kao što su teške bakterijske infekcije. 
krv-pregled-beba-porodilište.jpg
Shutterstock Vađenje krvi kod tek rođene bebe

CRP kod dece počinje da raste šest do osam sati nakon što je došlo do infekcije. Najviše vrednosti dostiže 48 do 72 sati od upale. Zbog toga je najbolje da se analiza vrednosti u krvi ne određuje prvog dana infekcije, odnosno bolesti deteta.

CRP test je od pomoći u sledećim slučajevima:

  • za procenu težine zapaljenskog procesa;
  • kod ranog otkrivanja komplikacija nakon operacije;
  • za otkrivanje da li ima odbacivanja transplantanta;
  • kod praćenja uspešnosti lečenja antibioticima u slučaju bakterijskih infekcija;
  • kod praćenje stanja pacijenata sa inflamatorinim reumatskim bolestima. 

.Povišene vrednosti CRP-a se javljaju i kod drugih bolesti povezanih s inflamacijom, kao što su reumatoidni artritis, upalna bolest creva, pneumokokna pneumonija, reumatska groznica, infarkt miokarda, maligni tumori, autoimuni poremećaji.

pregled-dete-pedijatar.jpg
Shutterstock Dete na pregledu kod pedijatra

Šta ako nalaz pokaže snižen CRP?

Kod tek rođenih beba, nivoi CRP-a mogu biti sniženi i to je sasvim normalno, pod uslovom da je beba zdrava i da ne ispoljava druge simptome kao što su povišena temperature, problem sa disanjem i sl. Prvih nekoliko dana nakon rođenja, bebi se postepeno aktiviraju sve funkcije i procesi u organizmu, a time i one koje učestvuju u pravilnom radu imunog sistema, kao što je CRP, iz kog razloga se njegove vrednosti ne smeju uzeti zdravo za gotovo.

Kad su u pitanju starija deca, umereno snižen CRP se može javiti kod fizički veoma aktivne dece, ili dece koja su u kratkom vremenskom periodu znatno izgubila na kilaži, ali i dece koja koriste određene lekove za tretiranje hroničnih zdravstvenih stanja. Ove snižene vrednosti ne utiču na zdravlje deteta jer su uglavnom kratkotrajne, s obzirom da se nivoi CRP-a menjaju usled mnogobrojnih faktora kod zdrave dece.

Kako se radi analiza na CRP

Ukoliko detetova krv treba da se analizira za CRP, nije potrebna nikakva prethodna priprema. Jako je važno da pre analize spomenete pedijatru da li dete uzima neke lekove, jer pojedini mogu da utiču na rezultate krvne slike. Za uzorak se uzima mala količina krvi iz vene, prsta ili pete ukoliko je u pitanju novorođenče, beba ili malo dete. Rezultat testa je gotov za nekoliko sati.

(Yumama)