Odluka o hitnom carskom rezu se donosi jako brzo i najčešće zbog opasnosti po bebino i majčino zdravlje. Najvažnije je da ne prođe više od pola sata između odluke i same operacije. Takođe postoje slučajevi da se lekari odluče na hitan carski rez iako se već imali zakazani, planiran ili čak neplaniran ovakav način porađanja.

Postoje nekoliko bitnih razloga zbog čega dolazi do hitnog carskog reza:

Porođaj predugo traje

Ovo je ujedno i najčešći razlog za hitan carski rez. Sobzirom da porođaji kod prvorotki inače dugo traju ovo ne treba da vas uplaši, hitan carski rez dolazi u obzir samo u slučaju da se ne otvarate uprkos bolnim i jakim kontarkcijama i ako porođaj krene, a glava vaše bebe ne može da prođe kroz karlicu.

Položaj bebe

Beba se u poslednjem momentu može okrenuti. Ukoliko je beba okrenuta leđima, nogicama, ili bilo kako umesto glavom, neće biti moguć vaginalni porođaj. Vaš ginekolog može da pokuša da ručno promeni položaj bebe pod kontrolisanim uslovima, ali to nije uspešno uvek.

Iscrpljenost

Ako vaginalni porođaj predugo traje, ako je buduća mama previše iscpljena i više nema snage da radi ono što je lekari govore, onda se donosi hitna odluka pre svega zbog bebzbednosti bebe i kako bi se izbegle dodatne komplikacije.

Rizična zdravstvena stanja mame

Ako mama ima neko zdravstveno stanje ili infekciju koja se pojavila tokom porođaja, mora se izvršiti hitan carski rez. Na primer, herpes ili bilo koja druga vaginalna infekcija može naštetiti bebi. Ukoliko mamin krvni pritisak bude preveliki, onda guranje nije nimalo dobra opcija. Bilo kakav problem sa mozgom ili srcem takođe vodi ka hitnom carskom rezu.

Operacija, carski rez
Shutterstock Carski rez

Zamršena pupčana vrpaca

Ovaj razlog je poznat većini žena, zbog čega još pre porođaja postoji taj starh da se to ne dogodi njihovoj bebi. Ukoliko se pupčana vrpca stisne, zapetlja ili pokuša da izađe pre vaše bebe verovatno će vam trebati hitan carski rez, posebno zato što može da dođe do prekida protoka kisenika i dotoka do vaše bebe.

Problemi sa placentom

Kao i pupčanik, i placenta može zakomplikovati porođaj. Ako dođe do abrupcije placente, beba neće dobijati kiseonik i druge nutrijente, pa je važno što pre uraditi carski rez.

Pucanje materice

Pojava da dođe do oštećenja materice je retka. Ako ste imali prethodno carski rez, može se povećati rizik od ovoga. U ovakvim situacijama je neophodno odmah izvršiti carski rez.

Kakav je oporavak nakon hitnog carskog reza

Oporavak je isti kao i kod drugih vrsta carskih rezova. Važno je da odmarate koliko možete, da ne dižete ništa teško i da obavezno po upustvu negujete ranu kako biste izbegli neke komplikacije i moguće infekcije. Takođe ćete još u bolnici sigurno dobiti određenu dozu antibiotika, što je sasvim normalna procedura. Jedino što je drugačije jeste što hitan carski rez može da dovede do posttraumatskog stresnog poremećaja, jer većina žena pretrpi emocionalni šok, što može da bude jako slično stanju postporođajne depresije.

(Yumama)