Sve više žena u Srbiji otvoreno govori o akušerskom nasilju, teške ispovesti i bolna iskustva nisu ispričane da bi uplašile, već da osveste i upozore šta sve može da se desi i kako treba da se ponašate da biste izbegli traumu i loše iskustvo na porođaju. Na ovu temu u emisiji "Jutro" na TV Prva govorile su advokatica Jelena Stanković i Maja Simić Simeunović, koja je usled brojnih propusta izgubila bebu nakon porođaja.

U nedavnom izveštaju u kome su obuhvaćena najpoznatijim porodilištima ističe se da su u Srbiji žene doživljavale 16 vrsta nasilja tokom različitih medicinskih tretmana u ginekološko-akušerskim ustanovama.

" Prema prijavi brojnih žena izdvojili smo 16 vrsta nasilja, među kojima je najzastupljenije verbalno odnosno nedostatak kumunikacije između pacijentkinja i lekara. U Izveštaju je učestvovalo 200 žena, ali i nakon objavljivanja dokumenta mi smo nastavili da dobijamo prijave, što nažalost ukazuje da se još ništa nije promenilo", istakla je advokatica Jelena Stanković, jedna od autorka pomenutog izveštaja.

Maja Simić Simeunović otvoreno je ispričala svoje bolno iskustvo drugog porođaja u GAK "Narodni front" koji se završio gubitkom bebe.

"Prvi puta sam se porodila vakum ekstrakcijom, tada mi hvala Bogu nisu dali indukciju što mislim da je ključno što nije došlo do tragičnog ishoda. Zbog traumatičnog iskustva sa prvog ,suprugu sam rekla da drugu trudnoću hoću da vodim kod nekog ko će ispratiti celu moju trudnoću i porođaj, jer sam se plašila da nešto ne pođe po zlu i na drugom porođaju", istakla je Maja.

Prema njenim rečima po preporuci je izabrala poznatog ginekologa iz GAK "Narodni front" kod koga je drugu trudnoću počela da vodi od 5. nedelje.

Maja Simić Simeunović 2.jpg
Screenshot/Prva Maja Simić Simeunović

" Već na prvom pregledu sam mu istakla da sam u prvoj trudnoći imala gestacijski dijabetes i konstantno povraćanje skoro do šestog meseca. Isto tako sam mu odmah istakla da zbog prethodnog iskustva, želim drugi puta da se porodim carskim rezom. Nisam ja razmažena pa da sam zbog toga insistirala na carskom rezu, nakon prvog porođaja shvatila sam da moje telo nije sposobno za prirodni porođaj, iako sam ja to želela. Moj doktor me je uporno odvraćao od moje ideje za carski rez sa rečima da u Frontu nema te komisije koja bi odabrala takav porođaj na osnovu prethodng iskustva", 

Maja je objasnila da je u drugoj trudnoći imala insulinsku rezistenciju i pila je odrđenu terapiju na preporuku endokrinologa koji je insistirao da se proveri kod ginekologa da li treba da se smanjuje terapija.

"Ja sam na kraju sedmog i početkom osmog meseca počela da dobijam drastično na težini. Meni je moj ginekolog samo rekao da ukoliko ne budem pila tu terapiju imaću 130 kg. Moj suprug je bio zapanjen njegovim komentarima i nakon toga me je moli da se privatno porodim. Ali ja sam prelomila da se ipak porodim u Frontu, jer su mog ginekologa hvalili svi i isticali da je najbolji", rekla je Maja.

Govorili su mi da će sve biti uredu, a na kraju mi je beba preminula

Ginekolg mi je, kako ističe, stalno govorio da će drugi porođaj biti znatno lakši i da će beba jednostavno da izađe.

"U 38. nedelji na kontrolnom pregledu moja beba je već imala 3.700 kg. 26. janura mi je bio termin, na pregledu ctg, iako doktor nije bio tu , rečeno mi je da dođe 28. januara. Ja sam tada došla, ctg je pokazao normalne otkucaje bebinog srca, ali nisam imala kontrakcije. Moj doktor me je pitao kako se osećam, na šta sam mu ja odgovorila da se osećam teško i da želim samo da se ovo završi. On mi je rekao da se javim u Front 31. januara", ispričala je Maja i nastavila:

"31. januara sma došla, bila sam otvorena 2 prsta, ctg je bio uredu, ali bez kontrakcija. Međutim na ultrazvuku su ustanovili da beba ima 3.818 kg. Tada meni nije bilo jasno kako jedan stručnjak nije uoči da je beba za mesec dana napredovala samo 45 g, isto tako nije uzeo u obzir sve ono na šta sam mu ja skretala pažnju mesecima. Kada su me na kraju hitno porodili beba je imala 4.600 gr. to je skoro kilogram greške".

Operacija, carski rez
Shutterstock Carski rez

Maja navodi da je tokom porođaja njen ginekolog dolazio s vremena na vreme, da je bio opušten i govorio kako će sve biti uredu i da ću se brzo poroditi. Pred kraj smene kada je video da se još ništa ne dešava, rekao je da mora da ide i njega je zamenio drugi doktor kome su objasnili u kratkim crtama kakvo je moje stanje.

"Tog doktora skoro da nisam ni videla, sve dok nisam počela da osećan nesnosne bolove. Tražila sam da hitno dođe babica ili doktor, na šta su mi govorili da je to posledica popuštanja epidurala. Tada sam počela da osećam kontrakcije i imala sam potrebu da se napinjem, imala sam osećaj kao da me probadaju noževima. Niko nije obraćao pažnju na mene, ja od bolova zavijam.Babaica uočava da padaju tonovi rada bebinog srca, tu nastaje panika. Došla je načelnice i kada me je pogledala rekla je hitno u salu za carski rez", nastavila je svoju priču Maja i dodaje:

"Kada sam se probudila iz anestezije i tresla se sva, samo sam smogla snage i pitala gde mi je beba. Tada su mi rekli da je preminula. Počela sam da plačem, ali od tolikog bola koji sam osećala nisma mogla suzu da pustim.Ubrzo sam saznala da je napukla materica, prednji i zadnji zid,uočen je hematon na posteljici i da su 45 minuta oživljavali bebu", rekla je Maja.

U otpusnom dokumentu se navodi da nisam želela da vidim bebu, a ja nisma mogla da ustanem

Ona je navela da su ubrzo zvali supruga koji je brzo došao, i dok još nisu stigli da dođu k sebi tražili su da idu i identifikuju bebu.

"Ja nisma mogla da se pomerim. Davali su mi morfijum i trodone, a ja sam samo mogla da pomerim glavu. Otišao je suprug, ali sutradan mi je stigao papir da potpišem kako sam odbila da vidim bebu, ja sam skočila i rekla da hoću da je vidim. Rečeno mi je da ne mogu jer je dete premešteno na Institut za patologiju. I ono što me najviše boli, jeste što u otpusnim dokumentima se navodi da sam ja odbila da vidim dete".

Moj ginekolog me je ubrzo kontaktirao i izjavio kako mu je jako žao, da je trebao da ostane i da uradi carski rez. Ja sma mu samo spustila slušalicu i rekla suprugu da mu napiše poruku da ne želim više da ga vidim.

Maja Simić Simeunović 3.jpg
Screenshot/Prva Maja Simić Simeunović

"Naletela sam na njega dok sam još bila u porodilištu.On je ušao u moju sobu i rekao, ja već tri noći ne mogu da ne spavam jako mi je teško, trebalo je da ostanem, da uradimo carski rez. Ja sam mu rekla da od tog trebalo je, ja nemam ništa sada. A za smrt mog deteta neko će da odgovara. Kako sam to izgovorila on je zatvorio vrata od moje sobe kako druge sestre i lekari sa Intezivne ne bi to čuli", istakla je Maja.

Maja navodi kako je naknadno otišla na pregled kod jedne ginekološkinje jer joj je napukla materice nakon poslednjeg iskustva, kako bi proverila da li može da ponovo ostane trudna.

"Doktorka mi je rekla da je svaka moja naredna trudnoća visoko rizična i da ne može da mi garantuje ali može da se desi da već u petom i šestom mesecu kada krene materica da mi raste da opet dođe do pucanja iste, što može da ugrozi moj i detetov život. I kako sada vi da se ponovo odlučite na sledeću trudnoću, posle svega", završila je svoju priču Maja.

(Yumama/Tv Prva)