Bebina stolica može dosta govoriti o zdravlju vašeg mališana, ali može vas i nepotrebno uznemiriti. Kako nam bebe ne znaju reći šta ih muči ili boli, upravo njihova stolica može biti jedan od pokazatelja njenog opšteg zdravlja, gleda se boja i tekstura.

Ovo su sve boje bebine stolice, pa ukoliko ste u nedoumici proverite da li ima potrebe za brigu:

Crno-zelena prva stolica - Mekonijum

Do ove stolice dolazi već u porodilištu, pa se mlade mame često uplaše zbog onoga što ugledaju u bebinoj peleni.

Ona je vrlo lepljiva, crno-zelene boje, a njen sadržaj je plodova voda i razne materije poput sirastog maza, lanugo malja, sekrecije iz žuči i žlezda. Tačnije, sve ono što je beba gutala u stomaku a nije joj potrebno.

Ona se obično javlja u prvih 24 sata i dobar je znak da bebina crevna flora funkcioniše.

Prevremeno rođenim bebama često treba malo duže vremena da isprazne creva, a najbolji način da se bebi pomogne u tome jeste - dojenje.

Žuta stolica

Svetlo žuta, senf boja ili jarko žuta boja stolice je karakteristična za dojenu decu. Može se javiti i kod dece adaptiranom formulom, ali ređe. Ovo je apsolutno normalna boja stolice vaše bebe.

Narandžasta stolica

I ovo je potpuno normalna boja, a njene nijanse mogu da se menjaju. Karakteristična je za decu hranjenu majčinim mlekom ili adaptiranom formulom, a kod dece koja pređu na čvrstu hranu obično poprimi tamniju, braon boju.

Zelena boja

Ovo je česta pojava kod dece koja su hranjena adaptiranom formulom. Međutim, ova boja stolice može biti i pokazatelj nekih nelagodnosti vaše bebe.

Uzroci mogu biti:

- Previše mleka
- Premalo mleka
-Neravnoteža između prednjeg i zadnjeg majčinog mleka. Prednje ima više šećera, dok zadnje ima više kalorija i masti. Ukoliko beba uzima veći procenat prednjeg mleka, tačnije ne sisa dugo kako bi došla do kaloričnijeg dela, njena stolica takođe može biti zelena.
- Prehlade ili virus
-Intolerancija na laktozu
- Alergije na mleko
- Zelene namirnice nakon uvođenja čvrste hrane
- Neke vrste adaptiranog mleka izazivaju zelenu boju stolice

Zelena vodenasta stolica koja mnoge podseća na žabokrečinu može biti znak gladi, tačnije posledica ne unošenja dovoljno hrane.

Mama presvlači bebu
Shutterstock Mama presvlači bebu

Crvena boja

Iako deluje zastrašujuće, nemojte odmah paničiti. Setite se da li je dete unosilo nešto od crvenih namirnica kao što je paradajz ili cvekla. Pored toga može biti zbog zatvora, uticaj hormona kod devojčica... Ukoliko niste sigurni zbog čega beba ima crvenu stolicu, najbolje je da proverite sa svojim pedijatrom.

Bela ili siva stolica

Ova boja stolice ipak je znak da treba da posetite lekara. Može biti pokazatelj problema sa jetrom, vrlo je retka ali ukoliko je primetite možete rano postaviti dijagnozu problema i brzo rešiti muke vašeg deteta.

(Yumema)