Porođaj je jedinstveno iskustvo za svaku ženu, ali među našim narodom i dalje je običaj da se govori kako se žene sa širokim kukovima mnogo lakše porađaju nego mršave žene sa uskim kukovima.

Nije ni čudo što ljudi vekovima imaju ovo mišljenje jer su i boginje plodnosti prikazane kao žene sa moćnim bokovima i veličanstvenim stomakom. Ali da li je tačno da sitnije žene teže rađaju? Evo šta stručnjaci kažu o tome.

U akušerstvu, spoljašnja širina kukova nije baš bitna. Minijaturna majka ne mora nužno da se porodi teško, a žene krupnijeg izgleda da prođu lakše na porođaju. Drugi pokazatelji su mnogo važniji. Pre svega, unutrašnji prečnik karlice, ali on ne može da se proceni 'golim okom'.

"Žena sa uskim kukovima spolja može vrlo lako i brzo da se porodi, a žena sa prilično punom, širokom karlicom može da ima dug i težak porođaj.Kada žena dođe u porodilište, ginekolog koristi poseban aparat za merenje četiri glavne tačke karlice. Tada se čak i žene sa velikim kostima mogu suočiti sa činjenicom da njihova unutrašnja karlica ne ispunjava normu", kaže ginekološkinja.

Samo specijalista može da predvidi proces porođaja, pa čak i tada nekad može da se dogodi da beba krene drugačije pa da se prirodni porođaj završi carskim rezom.

Porođaj, priprema, trudnica
Shutterstock Žena na porođaju

Kako lakše da se porodite?

Građa tela žene nije nužno povezana sa onim što vas očekuje na porođaju, a ginekološkinja je dala savete koji mogu da pomognu ženama da budu spremnije za porođaj, bez obzira kakvu građu da imaju.

"Žene koje imaju višak kilograma, obično imaju u metabolički poremećaj. Tonus mišića je smanjen. Dakle, fizički pripremljena žena se porađa lakše od one koja ima višak kilograma i nije fizički aktivna. Pripreme mogu da budu veliki plus. Korisno je raditi fitnes, jogu, aerobik u vodi... Umerenu fizičku aktivnost uvek preporučujem budućim majkama, naravno ako nema pretnji od kontraindikacija. Dakle, fizička spremnost je sve", rekla je doktorka.

(Yumama)