Prirodni porođaj je definitivno najpoželjniji tip porođaja jer uključuje minimalnu ili nikakvu medicinsku intervenciju. Ono ima velike prednosti i za majku i za dete, pa iako vam se čini skoro pa nemoguće da se porodite bez epidurala, indukcije ili drugim pomoćnika, verujte da je ovo najsigurniji i najbezbedniji način.

Evo nekoliko razloga zašto bi majke trebale da se odluče za prirodan proces porođaja, osim ako ne postoji medicinski razlog da izaberu drugačije:

Smanjen rizik

Izbegavanje bilo kakvih hiruških zahvata ili lekova može da pomogne i mami i bebi da se smanje sve vrste rizika u vezi sa rađanjem deteta. Lekovi povećavaju rizik od produženog porođaja, a mogu da dovedu i do usporenog razvoja bebe u prvom mesecu.

Sindromi i poremećaji

Kada je porođaj izazvan injekcijama ili bilo kojim drugim lekovima, to može da dovede do autizma ili drugih neuroloških poremećaja kod bebe.

Manji rizik od transfuzije krvi

Kada se hormon poput ositocina u većim količinama oslobađa u telu u toku prirodnog porođaja, može da smanji rizik od upale pluća i transfuzije krvi. Procedura carskog reza, može da poveća ove rizike.

Lakše dojenje

Carski rez je veliki hirurški proces za koji su potrebne nedelje da se žena oporavi. Ovo može da bude problematično za novu majku, jer mora da se prilagodi da bebu drži na različite načine kako bi je nahranila, a da pritom ne stisne još svežu ranu. Sa druge strane, prirodni porođaj vam može pomoći da dojite sa lakoćom jer se brže možete oporaviti od samog procesa rađanja.

Dojenje, bolnica, mama, porodilja
Shutterstock Mama prvi put doji svoju bebu

Poboljšava razvoj mozga bebe

Prirodni porođaj pomaže u povećanju proizvodnje proteina u mozgu bebe, što može da pomogne u razvoju mozga i poboljšanju njegove funkcije. Porođaj carskim rezom ne podstiče telo da oslobodi ovaj protein i tako beba gubi ovu dragocenu korist.

Lakši i bolji oporavak

Istraživanja su pokazala da je ženama koje su imale carski rez potrebno više vremena da se oporave nego ženama koje su imale prirodan porođaj. Ako prebrodite nelagodnosti tokom porađaja prirodnim putem, vaš oporavak će biti za 50 odsto brži od oporavka žena koje su se porodile carskim rezom.

Manji rizik od respiratornih problema

Bebe rođene carskim rezom propuštaju hormonske promene koje se dešavaju tokom porođaja. One pomažu u pravilnom razvoju pluća i omogućavaju im da funkcionišu optimalno.

Kijanje, beba, plače
Shutterstock Beba kija

Omogućava normalnu ishranu

Istraživanja su pokazala da nedostatak nutritivne podršketokom porođaja može da izazove dehidrataciju majke, ketozu, hiponatremiju i povećan stres kod majke. Žene koje rađaju prirodnim putem mogu slobodno da jedu i piju, što održava njihov nivo energije tokom porođaja.

Bolji rad creva kod beba

Na duge staze, bebe rođene carskim rezom su sklonije astmi, alergijama i infekcijama. Zbog porođaja carskim rezom bebe propuštaju dobre bakterije koje su prisutne u majčinom telu. Ovo igra važnu ulogu u imunološkom sistemu deteta. Rađanje deteta prirodnim putem daje bebi veću šansu da se bori protiv mnogih zdravstvenih komplikacija i daje im bakterije koje su im potrebne za borbu protiv drugih bolesti.

Hormoni za ublažavanje bolova

Svaki hormon igra važnu ulogu u zaštiti majke i deteta. Postoje dva hormona za ublažavanje bolova koji se oslobađaju tokom porođaja - oksitocin i endorfin. Ovi hormoni dozvoljavaju mamama da ostanu energične i srećne nakon porođaja, a pomažu i u sprečavanju depresije nakon trudnoće.

(Yumama)