Oblik trudničkog stomaka kod svake žene je drugačiji, možda vas baš zanima kakav će biti vaš i šta zapravo utiče na to.

Često se mogu čuti komentari: "Pa tebi se stomak ne vidi ili već ti je toliki", iako ovako nešto ne voli svaka trudnica da čuje, zapravo brojni faktori utiču na oblik stomaka i to ima više veze sa vama nego sa bebicom koja u njemu raste. Izdvojili smo nekoliko modela ženske muskulature od kojih oblik stomaka može da zavisi.

Mame sitnije građe

Ako ste sitne i nežne građe, dete nema toliko mnogo mesta za širenje kao kod krupnijih žena. Zato se kod ovih mama stomačić pre pokaže i obično je više isturen prema napred.

Mame sa malo karlicom

Kod žena s malom karlicom, dete se pred kraj trudnoće ne može lepo smestiti - tako da mu glava bude na dnu karlice. Zato stomačić ostaje visoko i raste ka napred.

stomak-trudnoća.jpg
Shutterstock Oblik trudničkog stomaka

Mame koje imaju deformitet kičme

I držanje utiče na oblik stomaka! Kod žena koje imaju deformitete kičmenog stuba (isturena zadnjica i stomačić), stomak se automatski isturuje prema napred i deluje veći.

Mame koje treniraju

Ako su trbušni mišići čvrsti i žena je u dobroj formi, stomak se neće tako jako istaći kao, na primer, kod žene koja nije u formi. Važno je i koliko plodove vode okružuje dete. Ona varira od 300 do 1500 ml, pa se razlika svakako odražava i na veličinu stomaka.

Mame koje su već rađale

Kod žene koja je već rađala stomak će biti sve niži, ali i sve okrugliji. Naime, trudnoćom se mišići materice, trbušni mišići i celokupno stomačno tkivo rastežu. Zbog toga tkivo žene koja je rađala više nikada neće biti tako čvrsto kao pre.

(Yumama)