Porođaj carskim rezom je u poslednje vreme sve češći, ali nikako nije jednostavan i ništa lakši nego porođaj vaginalnim putem. Ako se spremate na carski rez, sigurno ste do sada upoznati sa vrstama anestezije, oporavkom koji vas očekuje nakon porođaja, ali i svim drugim potrebnim informacijama.

Međutim, postoje stvari o carskom rezu o kojima se izuzetno retko govori. Ovo su neke činjenice koje treba da znate, kako se ne biste iznenadile ako do njih dođe.

Možda će ti biti hladno

Prilično je uobičajeno da žene koje su se porađale carskim rezom osete hladnoću. Nakon aplikovanja anestezije moguće je da ćete odmah osetiti da drhtite. Mnoge žene to povezuju sa temperaturom prostorije u kojoj su, ali istina je da je to zapravo uticaj leka koji ste primile.

Drhtanje

Osim hladnoće koju osećate, možete početi i da se tresete. Neke žene osete drhtavicu celog tela, dok druge osete da im drhte samo noge. U svakom slučaju, o ovome ne treba da brinete i potpuno je normalno.

Osetićete kada ti izvlače bebu

Ukoliko se porađate u opštoj anesteziji nećete ništa osetiti jer ćete spavati, ali ukoliko izaberete da se porađate u budnom stanju, možete da očekujete da bola neće biti, ali da ćete osetiti kada lekari vade bebu iz stomaka.

Ni vaša vagina neće biti pošteđena

Iako se niste porodile vaginalnim putem, medicinske sestre će svakako voditi računa o higijeni vašeg intimnog dela. Ispiraće je kako bi očistila svu krv koja je možda iscurila iz nje. Nakon porođaja možete da očekujete lohije - postporođajno krvarenje koje traje 4-6 nedelja.

porođaj-beba-carski rez.jpg
Shutterstock Beba rođena carskim rezom

Nećete moći da kašljete, kijate i da se smejete normalno

Kašalj, kijanje i smeh su radnje koje angažuju stomačne mišiće, pa nemojte da se iznenadite ako osetite bol. Mnogi savetuju da u tim situacijama treba da držite jastuk iznad reza jer to može da smanji bol, bar u prvim danima.

Možda ćete uzimati sredstva za omekšavanje stolice

Ako je rana još sveža i bolna, nije preporučljivo da se naprežete pri odlasku u toalet. Ukoliko imate otežano pražnjenje creva, posavetujte se sa lekarom kako bi vam dao lekove za omekšavanje stolice. Takođe može da vam pomogne unos velike količine vode, vlakana i lagano hodanje.

Toalet, žena, wc
Shutterstock Porodilja u toaletu

Imaćete strah da vidite ranu

Pravilna postporođajna nega će pomoći vašoj rani da lepo zaraste i spolja i unutra u roku od tri meseca. Međutim, mnoge žene kažu da ne smeju da je pogledaju i da ne osećaju stomak kao svoj nakon carskog reza, ali nemojte ni to da vas brine. Kroz neko vreme sve će biti po starom, ali vi vodite računa o simptomima poput visoke temperature, crvenila ili otoka, jer mogu da budu znak infekcije.

(Yumama)