Jedna od tri žena porodi se carskim rezom jer je utvrđeno da je to najbezbednije za nju i bebu. Možda ćete imati zakazan ovaj vid porođaja, a možda ćete morati na hitan carski. Bilo kako bilo, evo nekoliko stvari za koje verovatno niste čuli o carskom rezu:

Osoblje može pričati o nasumičnim stvarima

Postoji velika šansa da ćete čuti kako vaš hirurški tim izgovara brojeve dok broji instrumente koje koristi. Možda ćete čuti koju emisiju su gledali ili kakvu picu su sinoć jeli. Sve to o čemu medicinsko osoblje može govoriti delovaće vam malo konfuzno, ali bezobzira da li vaši doktori ćute ili brbljaju, mislite samo da rade dobru stvar. Realno je da oni znaju da se pred njima dešava ogromna stvar, da je za vas to najbitniji trenutak, ali ova operacija je nešto što su toliko puta uradili, i opušteni su.

Veliki deo vašeg tela će biti ukočen

Donji deo tela će tokom operacije da vam bude ukočen, što je odlično jer nećete osećati bol. Međutim, neke mame su govorile da se zbog ukočenosti osećaju pomalo 'isključeno' od onoga što se dešava. Ako vam se to dogodi, samo se fokusirajte na to da ćete uskoro upoznati svoju bebu.

Sigurno ćete osetiti kako beba izlazi

Ako ste ikada imali neku operaciju ili šavove na rani, sigurno ste upoznati sa osećajem. Ovog puta osetićete bezbolno ljuljanje i povlačenje kada bebu izvlače iz vaše materice.

Carski rez, beba
Shutterstock Beba rođena carskim rezom

Biće gotovo pre nego što shvatite

Cela procedura carskog reza traje ukupno 40 minuta, uključujući i vreme šivenja rane. Sigurno je to brže nego što ste očekivali.

Možda nećete moći da osetite da ste bebu dojili prvi put

Utrnulost će se verovatno nastaviti i nakon porođaja, pa imajte na umu to da verovatno nećete moći da osetite kada beba prvi put sisa. Ne brinite, osoblje će da vam pomogne, a imaćete dovoljno vremena da se povežete sa svojom bebom jer već od sledećeg hranjenja će biti lakše i bolje ćete osećati.

(Yumama)