Porođaj kod kuće je u pojedinim razvijenim zemljama "standard", dok je u Srbiji i dalje tabu. Nije zabranjen, i naravno da se desi kada trudnica ne stigne do bolnice, ali mu se lekari žestoko protive. Mama Jelena Krstić prvi put se porodila u bolnici, ali drugi put kod kuće. Treću bebu rodiće takođe van bolnice!

"Kod kuće se osećam bolje i sigurnije, gde god da se porađate treba vam hrabrost, a rizik postoji uvek. Potpuno je u redu da je za nekog porodilište najbolja opcija i ja to sasvim podržavam i razumem, ali najvažnije je da žena bude načisto sa sobom šta je to što ona želi", kaže Jelena za RTS.

Babica Divna Miljković je pomogla velikom broju žena da se porode kod kuće.

"Žena se priprema za porođaj i kroz prenatalnu jogu, i kroz različite vrste predavanja, kroz slušanje iskustava drugih žena. Čin porođaja težak je i naporan, a istovremeno i najlepši ne samo za ženu nego i za dete. Tako da se žene, kroz tu edukaciju, upućuju na to da i beba može prilično patiti pri tom rođenju, a i ne mora", ističe babica Divna.

Mnoge mame se pitaju, šta ako dođe do komplikacija, jer nije isto biti u svojoj dnevnoj sobi i bolnici gde je specijalista nadohvat ruke.

babica divna miljkovic
RTS/Screenshot 

"U kućnom ili prirodnom porođaju i babica i dula, ako su prisutne, samo podržavaju ženu u njenoj želji da se porodi na takav način, ali isto tako, posmatrajući, mogu da procene da ako nešto ne ide baš u dobrom pravcu, da je porodilište, naravno, najbolji izbor", navodi Divna Miljković.

U porođaj kod kuće je u svetu uključen ceo zdravstveni sistem, dok kod nas baš i nije tako.

"Lekari, bar kod nas, nerado bi pristali na tako nešto, jer su svesni šta može sve da se desi, čak ako je i u blizini klinika, bolnica, koja može da zbrine komplikacije, nekada nema dovoljno vremena", ističe dr Aleksandar Stefanović, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

Ako se dete u Srbiji rodi kod kuće, problem može biti i njegovo prijavljivanje. U nekim opštinama je to pitanje regulisano, a u drugim traže dokaze, tj. svedoka koji nije u krvnom srodstvu, a koji će posvedočiti o detaljima trudnoće i porođaja.

(YuMama)