Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZBEGNITE OVIH 7 GREŠAKA NA POROĐAJU: Babica otkriva iz iskustva zašto nastaju problemi, ne žurite u bolnicu!

Mnoge žene nisu svesne da prave greške tokom porođaja. Babica otkriva 7 grešaka koje mnoge mame prave!

 Šta ne treba da radite na porođaju Izvor: Shutterstock

Nikad ne znamo šta nas čeka na porođaju, niti kako ćemo reagovati kada do njega dođe. Nina Spirs, stručnjak za začeće, porođaj, brigu o mami i bebi, izdvojila je šta žene ne bi trebalo da rade tokom porođaja.

Možda će vas zanimati

"Toliko ima priča i tekstova o tome šta treba da radite pre porođaja i na samom porođaju, a niko vam do sada nije rekao šta ne treba. Nemojte raditi ovih nekoliko stvari kako biste izbegli nepotrebne intervencije.

1. Nemojte se pritiskati

Mnoge žene se, ponete uzbuđenjem, mnogo uplaše i stvore sebi pritisak kada krenu prve kontrakcije. One nisu svesne da je odmaranje jednako važno kao i pokreti kada porođaj stvarno krene. Menjanje položaja, kretanje sigurno pomažu kada počnu kontrakcije, ali potreban je i odmor. Neki porođaji mogu trajati i više dana, zato nemojte trošiti energiju pre nego što vam je zaista potrebna.

2. Nemojte ići u porodilište previše rano

Ako dođete previše rano, vratiće vas kući, a to može biti zaista naporno. Govorim vam to iz iskustva. Sačekajte kod kuće dok kontrakcije ne budu jače.

3. Nemojte biti stegnute u jednom položaju

Kada se porađate, nemojte da ostajete samo u jednom položaju ako vam ne prija. Recite osoblju da biste promenili položaj i namestite se onako kako vas manje boli.

4. Ne zadržavajte dah

Iako mislite da će disanje biti prirodno, ipak morate misliti o njemu kada porođaj počne. Neke majke iz straha počnu da dišu ili prebrzo ili zaustave dah, a sve to može izazvati vrtoglavicu, žmarce u rukama i ostatku tela, pad pritiska. Trudite se da dišete stomakom. Važno je da pravilno dišete, jer ćete se tako bolje opustiti i smanjiti stres. Naročito kada krene porođaj ne treba da zadržavate dah, jer nije dobro za bebino srce. Duboko i lagano disanje je najbolje što možete da uradite za sebe i svoje dete.

5. Ne gledajte na sat

Koncentrišite se na disanje, na opuštanje i umirivanje, nemojte gledati na sat. Ako dobijete epidural, možete da odspavate, da pričate sa porodicom i prijateljima na telefon. Šta god da vam pomaže, radite. Nemojte razmišljati o tome zašto sve traje toliko dugo, jer ćete se ohrabriti i osećati mnogo teže. Opustite se i ne mislite o vremenu, beba uskoro stiže.

6. Ne dozvolite da vas tretiraju loše

Nikada, ali baš nikada ne dozvolite da vas neko maltretira tokom porođaja. Ne dozvolte da vas požuruju, da vas teraju na nešto što ne želite. Treba da vam bude prijatno, to je vaše iskustvo, ne dozvolite da vam ga nečije ružno ponašanje pokvari.

7. Ne opirite se samom procesu

Imala sam pacijentkinje koji tako lagano rode dete. Onda sam se zamislila koja je to razlika između njih i drugih žena koje su se toliko borile, a one su mi rekle: "Govorila sam sebi da sam otvorena za novo iskustvo porođaja i da neću da se opirem. Želim da porođaj prođe lako, zato puštam telo da radi ono što treba."

Tokom porođaja će vam telo davati znake, važno je da ih pratite. Ako vam nije prijatno, promenite to što vam ne odgovara, bilo da je u pitanju položaj, da vam je potreban odmor, razgovor. Ne borite se već pratite proces. Možete vi to!"

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica