Kada porođaj krene, samo želite da se on što pre završi. Jedna babica je otikrila da postoje stvari koje mogu usporiti porođaj, a da toga nismo ni svesni.

Emili je stručnjak koji priprema mnoge mame za porođaj, a na svom Instagram profilu objasnila je šta to može otežati i usporiti rađanje deteta. Prema njenim rečima, na dužinu porođaja, verovali ili ne, može uticati svetlo! Najbolje bi bilo da, ukoliko je moguće, svetla budu prigušena.

Sledeća stvar koju ona preporučuje jeste da, ako primetite kod kuće da porođaj počinje, pojedete nešto. Trebaće vam energija tokom narednih sati. Mnoge mame naprave grešku kada gladne odu na porođaj, pa onda nemaju dovoljno snage.

Treće, važno je da odete u toalet. Puna bešika stvarno može usporiti porođaj.

Na ove stvari možemo uticati, ali postoji i ono što ne možemo menjati. Recimo, porođaj može ubrzati ako pored sebe imamo poznatu osobu, kojoj verujemo. Takođe, ako ste na prethodnom porođaju imali traumu, zbog straha se ovaj može odužiti. Ukoliko ste prošli kroz težak porođaj ranije, iskoristite vreme tokom trudnoće da se opustite, shvatite da sledeći može biti mnogo lakši i pripremite se na vreme.

izvor: yumama