Svaka trudnica mašta o trenutku kada će prvi put ugledati svoju bebu, i mnoge devojke i žene zamišljaju trenutak kao iz filma - savršeno malo lice, ružičaste obraščiće, nežnu kožu i okice koje sijaju. Ali istina je često daleko od toga, što će vam potvrditi mnoge mame koje su se zapanjile na porođaju.

Ne brinite, možda će vam biti čudno, možda smešno, ali sve je to normalno! Evo kako izgleda beba na porođaju i tokom prvih nekoliko nedelja!

1. Oblik glave

Glava bebe rođene prirodnim putem često će izgledati asimetrično, jer prolazak kroz porođajni kanal "stisne" kosti lobanje koje još uvek nisu srasle. Bebe rođene carskim rezom često imaju primetno okruglaste glavice jer nisu prošle kroz kanal. Ne brinite, oblik glave vaše bebe biće baš kako treba u roku od nekoliko dana.

2. Boja kože

Beba koja je tek rođena biće crvena ili čak purpurna, ali čim udahne koža će početi da menja boju. Moguće je da će šake i stopala izgledati još tamnije, zbog razvijanja cirkulacije. Jetra bebe još uvek nije potpuno sazrela, pokušava da se otarasi starih crvenih krvnih zrnaca zbog čega lice može izgledati žućasto. Ovaj problem prođe u roku od nedelju dana, ali ako nije tako, ipak se konsultujte sa lekarom.

3. Zašto beba ima dlake?!

Očekivali ste malo kosice, ali ne i da beba ima maljave ruke, ramena, čak i leđa. U materici se najpre razvija lanugo, to su prve malje koje folikuli proizvode, i mogu da zabrinu mame kada ih primete. Češće se pojavljuju kod prevremeno rođenih beba, ali lanugo se javlja i kod beba rođenih u terminu. U svakom slučaju će opasti za oko mesec dana.

4. Natečene grudi

Beba prolazi kroz hormonske turbulencije nakon izlaska iz materice, zbog čega se može javiti naticanje grudi i kod devojčica, i kod dečaka. Nije razlog za zabrinutost, prolazi samo od sebe.

5. Koža

Bebina koža može se ljuštiti u prvim nedeljama, jer je provela mesece u tečnosti i sada je odjednom izložena vazduhu koji isušuje. Možete mazati bebu blagim kremama bez mirisa, a ako se zabrinete zbog jako suve kože ili se pojavi osip, konsultujte se sa lekarom.

Pročitajte i odgovore na deset najčešćih pitanja posle porođaja!

(YuMama)