Nije samo telo to koje se priprema za porođaj, važno je da bude spreman i vaš um. Naročito mladim mamama, ovo može biti vrlo stresno, jer nisu sigurne šta mogu da očekuju. Brige, umor, razmišljanja, sve je to deo svakodnevice jedne trudnice, naročito na samom kraju trudnoće.

Kako možete da se pripremite za porođaj?

Odmarajte se

Iako vas u ovom periodu verovatno muči bol u leđima i veličina stomaka, potrudite se da se odmarate i dovoljno spavate.

Jedite kvalitetno

Za porođaj je potrebna energija i snaga. Zdravi obroci su prava priprema za rađanje. Jedite povrće, meso, jogurt, orašaste plodove, žitarice celog zrna.

Krećite se

Ukoliko ne postoji upozorenje lekara da treba da mirujete, kretanje je odlična vežba u trudnoći. Uživaćete uz šetanju, jogu, jačaćete mišiće i skupljati snagu, a sve to će vam značiti kasnije za porođaj i guranje.

Opustite se

Važno je da stavite fokus na svoje opuštanje, meditaciju, jogu. Potrudite se da se opustite i fokusirate, jer će vam ove tehnike značiti i na samom porođaju.

Pripremite torbu za porodilište

Napravite spisak svega što će vam u porodilištu biti potrebno. O tome se konsultujte i sa osobljem bolnice, a ovde možete pogledati spisak stvari koje smo mi izdvojili, a koje treba da stavite u torbu.

Obezbedite pomoć

Popričajte sa prijateljima ukoliko je potrebno da vam prošetaju psa, sa mamom ili sestrom da vam pripremi obroke za narednih nekoliko dana... Značiće vam svaka vrsta pomoći.

Pitajte sve što vas interesuje

Da biste bili spremni i mirni, pitajte stručnjake sve što vas interesuje. Od toga kako izgleda porođaj, pa sve do potrebnih stvari za bebu, budite otvoreni. Pitajte prijatelje koji imaju decu, obratite se lekaru. Kada dobijete odgovore na sve što vas muči, osećaćete se mnogo lakše.

izvor: yumama