Mama Erin Bulkao je imala hitan carski rez, koji joj je bio vrlo traumatičan, a ona sama kaže da je razlog tome što nije bila pripremljena. Upravo zato, ona je želela da pomogne svim mamama da budu spremne, kako bi im bilo lakše. 

"Operacija je prošla, bila sam presrećna sa bebom, ali bih volela da sam nekoliko stvari znala pre samog porođaja. Ovo su pitanja koja bih ja postavila da sam znala da idem na carski:

1. Kako deluje anestezija?

Ja sam dobila epidural, jer je plan bio da rodim vaginalno. Tako su oni samo pojačali dozu i odmah me pripremili za porođaj. Bilo je strašno jer sam mnoge senzacije osećala. Bilo bi mi lakše da sam bila spremna na to, da sam znala koju ću anesteziju dobiti i koje anestezije postoje. 

2. Da li smem da nosim nakit?

Rečeno mi je da skinem sav svoj nakit i to što pre. Od straha su mi drhtali prsti, jedva sam uspela da skinem bilo šta. Toliko mi je stresa donela tako sitna stvar. Da sam ranije znala, bila bih mirnija, ne bih mislila o nakitu pred samu operaciju. Pogledajte šta bi sve trebalo da ponesete u torbi za porodilište.

3. Šta se dešava tokom carskog reza?

Sigurna sam da mnoge žene ne žele da znaju detalje, ali kada znaš šta se tu dešava, bude ti mnogo lakše. Takođe, počneš mnogo više da ceniš svoje telo, zbog toga što je u stanju da uradi. Pitajte doktora da vam objasni kako se radi procedura.

4. Da li ću videti šta se dešava?

Ja sam imala plavi prekrivač i nisam ništa mogla da vidim, osećala sam se tako klaustrofobično. Nisam sigurna da li bih uopšte želela da gledam, ali bih volela da znam da li ću sve gledati ili ne.

5. Šta se dešava sa bebom?

Pitala sam se, pošto sam bila svesna, da li će mi dati bebu na grudi, da i ću moći da je uzmem, da li će suprug moći da je vidi. Toliko je bilo pitanja na koje nisam znala odgovor.

6. Kako će anestezija uticati na mene?

Satima posle anestezije sam drhtala, bilo mi je jako teško da uzmem bebu u ruke. Pošto je sam porođaj trajao 15 sati, bila sam veoma iscrpljena. Mislim da bi mi sve to bilo mnogo lakše i manje strašno da sam znala da je to normalna pojava.

7. Kako će izgledati oporavak?

Oporavak je mnogo drugačiji nego posle vaginalnog porođaja. Nisam mogla da ustanem iz kreveta 24 sata. Naravno, kod svakog je oporavak posle carskog reza drugačiji. Ali bi bilo lepo da znam koliko ću ostati u bolnici, kada ću moći da ustanem, koliko smem da se krećem, šta smem da podižem, kako da negujem ožiljak, koliko moram da čekam do sledeće trudnoće... Pitanja je mnogo.

Moj carski rez je bio hitan i srećna sam što postoji, što je moje telo imalo snage za sve. Ipak, informisanost i poznavanje svega ranije dalo mi je mir da idem kroz sve to. Zato vas savetujem da pitate ranije sve što vas interesuje, kako biste malo lakše i sa manje straha prošli kroz sve to."

izvor: yumama