Nijedna žena ne može biti potpuno spremna za porođaj. Ipak, svaka trudnica želi da sazna barem neke stvari koje je čekaju na porođaju i da ima svest o tome kako to izgleda u praksi. Jedna mama je ispričala šta bi ona volela da je znala pre carskog reza.

"U prvoj trudnoći nisam ništa znala, naročito ne o porođaju, niti o tome kako se beba neguje. Zapravo, pre mog sina, nisam nikad menjala pelene.

Usmerila sam svu svoju energiju na učenje o porođaju. Imala sam odličan tim stručnjaka oko sebe, koji su pratili moju trudnoću. Ipak, ultrazvuk je pokazao da imam premalo amnionske tečnosti i da moraju što pre da me porode hitnim carskim rezom.

Na ovo se nisam pripremila, uspaničila sam se jer nisam znala šta me očekuje. Par godina posle toga ponovo sam imala carski rez, ali sam ovog puta bila spremna, tačno sam znala šta me čeka, posebno one stvari koje su me prvog puta uplašile, poput drhtavice nakon porođaja ili brige o rezu.

Ovo su stvari koje bih volela da sam znala prvog puta:

1. Sa spinalnom anestezijom možeš osetiti neke stvari

Prvo što me je uplašilo, tačnije izbezumilo, jeste to što sam i s aspinalnom anestezijom osećala nešto. Mogla sam da mrdam svoje prste i da osetim gde su tačno doktorove ruke. Bol, naravno, nisam osećala. Tokom drugog porođaja, lekar je testirao da li išta osećam.

2. Drhtavica je normalna

Odmah nakon što se moje prvo dete rodilo, celo telo je počelo nekontrolisano da se trese. Anesteziolog me je držao za ruku i rekao mi da je to potpuno normalno. Ovo se često dešava usled hormonskih promena koje se dešavaju u telu. Imala sam i mučninu, takođe.

3. Nakon operacije ćete imati kateter

Nisam znala da ću imati kateter nakon porođaja spinalnom anestezijom. Iznenadila me je sestra kada je došla da me podigne i usput isprazni kateter koji je bio sa strane mog kreveta. Nisam ni primetila kad su ga postavili, ali njegovo skidanje nije nimalo prijatno.

4. Spavanje u bolnici je teško

Spavaj kad beba spava savet je koji svaka žena dobije na početku, iako svi znamo da je nemoguće. Posebno nije moguće nakon operacije koju ste prošli. Pored toga što će vam donositi bebu, imaćete i česte provere od strane lekara i sestara. Ja sam retko kad imala vremena da odspavam.

5. Nećete moći da jedete odmah posle

Mnogo sam slušala o prvom obroku posle porođaja, čak sam bila i veoma uzbuđena zbog svega što ću pojesti tada. Ipak, nisam mogla da jedem 12 sati posle, a nakon toga sam dobila bolnički obrok.

6. Odlazak u toalet može biti vrlo neprijatan

Bez obzira na vrstu porođaja, o ovome treba više da se priča. Gotovo niko ne priča o tome. Za većinu majki ovo je vrlo teško i neprijatno iskustvo. Ja sam imala osećaj da će mi šavovi pući. Takav osećaj trajao je nekoliko nedelja. Imajte na umu da će vam ići i velika količina krvi, što može dodatno otežati odlaske u toalet.

Svaki porođaj jeste drugačiji i mame imaju različita iskustva. Svakako, neke stvari bih volela da sam znala ranije, kako bih bila spremnija."

izvor: yumama