Došao je i taj dan da bebica stigne na svet i vi postanete majka. Sve je do sada išlo po planu, sve je bilo kako treba, beba se okrenula, sve ukazuje na to da ćete se poroditi prirodno ili ste se pak dogovorili sa lekarom da radite carski rez. Ipak, u jednom momentu doktor kaže da morate na hitan carski rez.

Šta je hitan carski rez?

To je operacija koja se radi jer postoji opasnost po bebino i mamino zdravlje. Trebalo bi da od odluke do same operacije ne prođe više od pola sata. Nekada se može desiti da morate na hitan carski rez čak i ako je carski rez planiran način porođaja.

Koja je razlika između planiranog i hitnog carskog reza?

  • Planiran carski rez je zakazan onda kada doktor smatra da je to najsigurnije za vas i bebu, a obično će biti zakazan malo pre termina porođaja.
  • Neplaniran carski rez se radi kada ste planirali vaginalni porođaj, ali malo pre samog porođaja doktor ipak odluči da je operacija sigurnija po vas. To može biti oduka par dana, pa čak i sati pre samog rađanja. Neplanirani carski rez nije hitan, ali je ipak došlo do promene plana zarad vašeg dobra.
  • Hitan carski rez se radi kada su mama i beba u opasnosti i mora što pre da se uradi operacija. Ovo može da se desi bilo da ste planirali carski ili vaginalni.

Kod planiranog carskog reza imate priliku da se pripremite, da odlučite koju anesteziju želite, rez će verovatno biti horizontalan. Kod hitnog carskog reza doktori moraju brzo da reaguju, nemate vremena mnogo da razmišljate o anesteziji, niti oni o rezu, zato se često radi vertikalni, kako bi se beba što pre izvadila.

Zbog čega mora da se radi hitan carski rez?

Razlozi mogu biti različiti, a često je u pitanju sigurnost mame i bebe.

1. Porođaj predugo traje

Ako porođaj predugo traje, to može biti i po mamu i po bebu opasno. Do predugog porođaja dolazi jer samo rađanje deteta još nije počelo, iako ste imati kontrakcije. Nekada se može desiti da porođaj prosto stane. Vi se otvarate, kontrakcije su redovne, ali u jednom momentu samo stane. To može da se desi jer bebina glava ne može da prođe kroz vaš cerviks.

2. Bebina pozicija

Beba se u poslednjem momentu može pogrešno okrenuti. Ukoliko je beba okrenuta leđima, nogicama, ili bilo kako umesto glavom, neće biti moguć vaginalni porođaj. Zbog ovoga se pribegava hitnom carskom rezu.

3. Iscrpljenost

Nekada previše pokušaja i guranja nije dovoljno, da čak ni vakuum ne pomogne. U tim situacijama mama bude iscrpljena, izgubi svu snagu, a bebino srce može da se ubrza ili uspori previše. Zato se lekari odlučuju za hitan carski rez.

4. Zdravstveno stanje

Ako mama ima neko zdravstveno stanje ili infekciju koja se pojavila tokom porođaja, mora se izvršiti hitan carski rez. Na primer, herpes ili bilo koja druga vaginalna infekcija može naštetiti bebi. Ukoliko mamin krvni pritisak bude preveliki, onda guranje nije nimalo dobra opcija. Bilo kakav problem sa mozgom ili srcem takođe vodi ka hitnom carskom rezu.

5. Upetljana pupčana vrpca

Ako dođe do upetljavanja, do pritiska ili pak pupčanik krene pre bebe, hitan carski rez se mora uraditi.

6. Problemi sa placentom

Kao i pupčanik, i placenta može zakomplikovati porođaj. Ako dođe do abrupcije placente, beba neće dobijati kiseonik i druge nutrijente, pa je važno što pre uraditi carski rez.

7. Pucanje materice

Pojava da dođe do oštećenja materice je retka. Ako ste imali prethodno carski rez, može se povećati rizik od ovoga. U ovakvim situacijama je neophodno odmah izvršiti carski rez.

izvor: yumama