Mnoge žene pomešaju amnioskopiju i amniocentezu. Tokom obe procedure se pregleda plodova voda, a dok se amniocenteza radi na preporuku genetičara i najčešće između 16. i 20. nedelje, amnioskopija se izvodi pri kraju trudnoće, kada lekar proceni da postoji određeni rizik za plod.

Prilikom amnioskopskog pregleda posmatra se izgled plodove vode kako bi se procenila zrelost fetusa i kako bi se utvrdilo da li postoji neki potencijalni razlog zbog kog može biti ugrožen.

U urednoj trudnoći, amnioskopija se radi dan nakon prekoračenog termina, a onda svaki drugi dan do porođaja. Kako bi se ova procedura mogla obaviti, žena treba da bude dovoljno otvorena.

Kako izgleda pregled?

Pregled traje kratko. Kroz vaginu se uvodi metalni tubus do plodovih ovojnica, te je zbog toga i važno da je grlić materice već otvoren. Amnioskopski tubus ima poseban izvor hladnog svetla koji omogućava posmatranje plodove vode kroz plodove ovojnice.

Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Šta amnioskopija može da pokaže?

Izgled plodove vode se menja tokom trudnoće, posebno kada se približi predviđeno vreme porođaja. Amnioskopijom lekar može da utvrdi stanje ploda.

Pred termin, plodova voda postaje mlečne boje što ukazuje na zrelost ploda i da se porođaj bliži. Ako je plodova voda zelena, onda to znači da je došlo do ispuštanja prve stolice bebe (mekonijuma) i da je potrebno da se žena što pre porodi, kako ne bi došlo do narušavanja zdravstvenog stanja ploda.

(Yumama)