Plodova voda ili amnionska tečnost je tečnost u kojoj vaša beba pluta dok je u materici, a to je i ona voda koja se iz vašeg tela oslobađa kada vodenjak pukne.

Amnionska tečnost ima svrhu da štiti fetus od infekcija i ublažava spoljašnje pritiske i udarce. Amnionska tečnost takođe pomaže i u razvoju respiratornog i digestivnog sistema vaše bebe, ali i reguliše temperaturu njenog tela. Amnionska tečnost izoluje fetus, održavajući ga toplim.

Količina amnionske tečnosti u materici se menja. Postepeno se povećava kako beba raste, a najveći volumen dostiže u periodu od 34. do 36. nedelje trudnoće. U tom trenutku počinje da se izjednačava, pa se polako smanjuje kako se približava termin porođaja. Količina amnionske tečnosti pred kraj trudnoće je prirodno niska, ali šta ako je niža mnogo ranije?

Šta uzrokuje manjak plodove vode?

U ranoj trudnoći uzroci manjka plodove vode uglavnom imaju veze sa zdravstvenim problemima trudnice ili fetusa. Uobičajeni uzroci uključuju abnormalnost bubrega fetusa, problem sa placentom i ograničen rast fetusa.

Pred kraj trudnoće kada je nizak nivo plodove vode češći, može da bude povezan sa ranim izlivanjem vode ili se javi kod trudnica koje su prešle termin.

Bez obzira na uzrok, ginekolozi smatraju da manjak plodove vode uvek treba ozbiljno shvatiti. Ako se primeti, zahteva pažljivo praćenje i eventualno raniji porođaj.

Ultrazvuk, trudnica, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvučnom pregledu

Koji su simptomi manjka plodove vode?

Glavni simptom smanjenja plodove vode je smanjeno kretanje fetusa. Trudnica može da oseti da se njena beba kreće manje nego što je to bilo ranije. Međutim, to nije uvek slučaj. U mnogim slučajevima, buduća majka ne primeti nikakve simptome.

Drugi znak manjka plodove vode može biti da je vaš stomak manji od očekivanog u zavisnosti od toga u kom periodu trudnoće se nalazite.

Kako se leči manjak plodove vode?

Lečenje će zavisiti od uzroka, kao i od toga u kom periodu trudnoće ste.

"U većini slučajeva, kada je žena blizu termina porođaja, mi odlučujemo da je porodimo. U slučajevima ranije trudnoće, pratimo zdravlje novorođenčeta i porađamo ako postoji neki zabrinjavajući znak. Specifičan tretman za povećanje amnionske tečnosti ne postoji", kaže ginekolog, i dodaje:

"To je najverovatnije pokazatelj stresa u trudnoći koji zahteva praćenje, intervenciju na osnovu stresora, uključujući i mogućnost prevremenog porođaja."

Neka istraživanja pokazuju i da ispijanje dodatne tečnosti može da poveća amnionsku tečnost, posebno tokom trećeg trimestra, ali nije potvrđeno koliko bi to moglo da pomogne.

(Yumama)