Žene u drugom stanju često imaju intenzivnu potrebu za jakim ukusima, obično za kiselom i slanom hranom. Ovi "napadi" želje da se pojede neka određena (ponekad veoma čudna) vrsta hrane, po pravilu znače da telu nešto nedostaje...

Mnoge buduće majke će se prepoznati u ovoj situaciji - bukvalno usred noći odjednom im se jede sladoled, kiseli krastavci, čips, pica ili nešto što nikad ranije nisu volele... Obično se ova potreba za određenim ukusima javlja iznenada i teško je kontrolisati. Šta znače ovi "napadi" i kako ih se rešiti?

Australijska nutricionistkinja Melani Mekgris otkrila je za "The Daily Mail" tri glavna razloga za čudne navike u ishranitrudnica.

1. Žudnja za slanim – nedostaje vam tečnosti

Ako maštate o čipsu, soku od paradajza, pici, itd, to može da znači da ste dehidrirali. Tokom trudnoće, potrebe majke za tečnošću se povećavaju za oko 150 odsto. To je i jedan od razloga što na kraju trećeg tromesečja, trudnicama počinju da otiču noge i ruke. Činjenica je da telo treba da proizvodi više krvi da bi obezbedilo ishranu fetusu, a neophodna je  proizvodnja amnionske tečnosti. Većina žena se ugoji najmanje dva kilograma u prvom tromesečju samo kroz tečnost.

So pomaže u zadržavanju tečnosti u telu, što je i razlog zbog kojeg sportisti piju slane napitke tokom dužeg fizičkog napora. Ako ne konzumirate dovoljno vode, vaše telo će verovatno žudeti za slanom hranom kako biste unosili više tečnosti i tako je više zadržavali u organizmu. 

A šta da radite ako žudite za čipsom ili picom? Stručnjaci kažu da je najbolje da popijete malo vode.

2. Želja za "čudnim" ukusima - nemate dovoljno gvožđa

Potreba za gvožđem tokom trudnoće dramatično se povećava, posebno u drugom i trećem trimestru. Nedostatak gvožđa dovodi do toga da se stalno osećate neverovatno umorno.

Jedan od znakova anemije zbog nedostatka gvožđa može biti neodoljiva želja za nejestivim stvarima poput, na primer, krede. Ovo, naravno, ne znači da će trudnica udovoljiti porivu, ali činjenica je da se ponekad takva želja javlja. Takođe može se desiti da žudi za hranom bogatom gvožđem poput crvenog mesa, ribe i spanaća. U ovom slučaju, najbolje je da uradite analizu nivoa gvožđa u krvi. Ako je prenisko, dobićete vitamine ili suplemente gvožđa.

3. Žudnja za slatkišima – jedete neredovno

Apetit se povećava tokom trudnoće. Ako jedete često i malo, uvek ćete biti siti, pa će se tako smanjiti i "napadi" želje za hranom. Ali, ako ne promenite navike u ishrani - jedete neredovno ili se prejedate uveče, a ceo dan ste tek nešto "gricnuli", hitno će vam biti potrebni  ugljeni hidrati koji gotovo momentalno obezbeđuju telu energiju. Najpopularniji izvori ovog nutrijenta su sladoledi, peciva, kolači, torte... U tom slučaju, najbolje je da na svakih tri do pet sati jedete.

Osim što želja za šećerom dovodi do gojenja i štetno utiče na zdravlje, takve namirnice ne sadrže ništa korisno. Zato, ako i dalje imate jaku želju za ugljenim hidratima, bolje je da jogurt prelijete preko žitarica od celog zrna i dodate iseckano voće.

(Yumama)