Prekomerna upotreba "pogrešnih" namirnica tokom trudnoće doprinosi pojavi i pojačavanju simptoma kao što su mučnina i povraćanje, opstipacija (zatvor), gorušica, hemoroidi... Ali, i prekomernom povećanju telesne težine, a samim tim i pojavi proširenih vena, otoka na nogama, bolova u leđima, i povišenog krvnog pritiska. Pored toga, i beba trpi posledice majčine nepravilne ishrane.

Tokom graviditeta rastu potrebe za određenim hranljivim sastojcima, zbog čega je važno unositi ih u dovoljnim količinama, ali im i omogućiti kvalitetnu apsorpciju. Većina namirnica za kojima trudnice žude, siromašne su važnim nutrijentima, a prebogate praznim kalorijama i veštačkim dodacima - koji, nažalost, mogu da izazovu sve pomenute tegobe.

Na spisku namirnica nepoželjnih tokom trudnoće su slana i veštački začinjena hrana, slatkiši na bazi šećera i veštačkih zaslađivača, mesne prerađevine (viršle, kobasice, paštete, šunka...), slane "grickalice", kafa u prekomernim količinama, rafinisano ulje i pržena hrana, cigarete, alkohol...

Sandra Živanović