Žene koje se pridržavaju veganskeishrane tokom trudnoće mogu se suočiti sa većim rizikom od razvoja preeklampsije i rađanja beba manje težine, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu. Rezultati rada prezentovani su u časopisu Acta Obstetricia et Ginecologica Scandinavica (AOGS).

U studiji je učestvovalo više od 65 hiljada žena. Sve su popunile upitnik usred trudnoće i navele kakvu dijetu se pridržavaju. Njihovo zdravstveno stanje je potom praćeno do porođaja. Utvrđeno je da je unos proteina manji kod vegetarijanaca (13,3%) i vegana (10,4%). Unosi različitih mikronutrijenata takođe su bili značajno manji kod vegana koji nisu uzimali dijetetske suplemente.

Ove dve grupe trudnica su imale veću prevalenciju preeklampsije (komplikacije u trudnoći koju karakteriše visok krvni pritisak) i njihova novorođenčad u proseku ima 240 grama manje. Ako je telesna težina deteta nakon rođenja manja od prihvatljivih granica normale, to povećava šanse da se pojave problemi sa disanjem, infekcije kože i unutrašnjih organa, gastrointestinalni poremećaji, pa čak i neurološka oboljenja.

"Potrebna su dalja istraživanja u vezi sa mogućom uzročno-posledičnom vezom između biljne ishrane i ishoda trudnoće i porođaja kako bi se ojačala osnova za preporuke o ishrani", pišu autori studije.

BONUS VIDEO:

3 sestre su zatrudnele kao tinejdžerke TikTok/angela.holm

 (Yumama/T.A.S.)