Konzumiranje začinjenih jela tokom trudnoće može izazvati ne previše opasne, već prilično neprijatne posledice kao što je dijareja, žgaravica.

Povećan rizik od žgaravice

Mnoge trudnice pate od žgaravice, gorušuce a začinjena ljuta hrana može da je pogorša. Za to su krivi hormoni trudnoće: oni opuštaju ventil između jednjaka i želuca, a želudačni sok se vraća nazad u jednjak, izazivajući nelagodnost, pa čak i bol u stomaku. Iako se žgaravica može javiti u bilo kom tromesečju, najčešće pogađa žene u kasnoj trudnoći, kada beba koja raste gura želudačnu kiselinu u jednjak.

Vaše nerođeno dete će imati raznijenije čulo ukusa

Dok je vaša nerođena beba u stomaku, ona jede isto što i vi. Ukus i miris iz vašeg menija prolaze kroz amnionsku tečnost do bebe. Naučnici veruju da se od 15. nedelje, kada se formiraju receptori bebe, može smatrati da ona „jede“ hranu sa vašeg stola. Što je vaša ishrana raznovrsnija tokom ovog perioda, veće su šanse da vaše dete odraste otvoreno za nova gastronomska iskustva.

Zašto žudite za začinjenom hranom tokom trudnoće?

Prva verzija je povezana sa hormonskim promenama. Međutim, odavno je poznato da naučnici sve ono što ne mogu da objasne ženskim hormonima njima i objašnjavaju. Najverovatnije, na gastronomske preferencije utiče okolna kultura, a ne složeni hemijski procesi u telu, kako prenosi Novochag portal.

Druga teorija implicira da je naše telo nezavisan misleći entitet. Gurajući trudnice na određena jela, on prijavljuje nedostatak nekih supstanci u organizmu. Da je to istina, sve trudnice bi žudele za brokolijem i sočivom.

Međutim, ponekad ukusi trudnica poprimaju potpuno bizaran oblik: privlače ih da jedu kredu, zemlju, git za prozore ili led pravo iz čaše Ako primetite želju za neprehrambenim proizvodima, ovo je razlog da se odmah obratite lekaru.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Grickalica od kore krompira instagram/themodernnonna