U materici, vaša beba može da okusi ono što jedete kroz amnionsku tečnost. Bebe se rađaju sa veoma razvijenim čulom ukusa, a njihov prvi omiljeni je naravno slatkoća majčinog mleka. Kada počnu sa čvrstom hranom vaša beba može da favorizuje ukuse namirnica i jala koje ste jeli dok ste bili trudni.

Čulo ukusa vaše bebe, u kombinaciji sa sopstvenom prirodnom radoznalošću, pomaže joj da istražuje svet oko sebe. Čak i pre nego što počnu sa čvrstom hranom, senzori ukusa vaše bebe mogu joj pomoći da otkrije da li voli ili ne voli različite teksture i ukuse.

Kada se razvija čulo ukusa

Čulo ukusa vaše bebe počinje da se razvija u materici. U vreme kada ste trudni 9 nedelja, njihova usta i jezik su se formirali, zajedno sa njihovim prvim sitnim senzorima ukusa.

Amnionska tečnost okružuje vašu bebu u materici. Oni prirodno dišu i gutaju ovu tečnost, što pomaže u razvoju pluća i probavnog sistema. Ukusi hrane koju jedete i onoga što pijete prolaze kroz vaš krvotok u amnionsku tečnost.

Kada vaša beba okusi amnionsku tečnost, ona prvi put doživljava različite ukuse. I može ih i namirisati. Bez obzira da li ste jeli slatku, slanu ili začinjenu hranu, vaša beba će podeliti deo iskustva.

Nakon rođenja, novi ukusni senzori vaše bebe su veoma osetljivi. Mogu da prepoznaju slatke i kisele ukuse, ali više vole slatko. Ovo je jedan od razloga zašto vole ukus vašeg majčinog mleka.   

Čula ukusa i  čulo mirisa su povezani, a vaša beba takođe ima dobro razvijeno čulo mirisa na rođenju. Mogu da namirišu na koji način da se okrenu da bi se nahranili, pa čak i da namirišu razliku između vašeg majčinog mleka i mleka druge majke.

Sa koliko ukusnih senzora se bebe rađaju

Po rođenju, bebe imaju oko 10.000 ukusnih receptora. Imaće između 2.000 i 8.000 kao odrasla osoba, oni se menjaju svakih nekoliko nedelja. Ali sa godinama i u starosti, neki receptori prestaju da rade ili se ne zamenjuju.

Ukusni receptori se nalaze uglavnom na jeziku, ali i na nepcu i duž sluzokože grla. Mnoge male izbočine na vrhu vašeg jezika (zvane papile) sadrže receptore ukusa.

Kada dete jede ili pije, jedinjenja iz hrane ili pića stimulišu ćelije receptora ukusa. Ćelije šalju poruke mozgu, gde se identifikuju specifični ukusi. Ćelije ukusa imaju receptore koji reaguju na jedan od najmanje pet osnovnih ukusa: slatko, kiselo, gorko, slano i umami (slasno).

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke Instagram/candykenny2