Nije retkost da u trudnoći dobijete neodoljivu želju za gaziranim pićima. Iako sokove ovog tipa treba izbegavati pre svega zbog velike količine šećera i drugih štetnih sastojaka, u gaziranoj vodi možete slobodno da uživate, Međutim treba da vodite računa o količini dnevnog unosa.

Glavna prednost su što pomažu varenje i regulišu probleme sa probavnim sistemom. To znači da gazirana voda može da umanji kiselinu u želucu, zatvor u trudnoći ili bolne gasove u crevima. Poseban benefit su i minerali koje sadrže jer oni povoljno utiču na zdravlje trudnice ali i plod koji se razvija, prenosi "Firstcry parenting".

Međutim kao i kod svih ostalih pića treba da budete svesni nekih negativnih stvari. U trudnoći višak natrijuma, koje mnoge gazirane vode imaju, je krivac povećanje oticanja u trudnoći, ali i promena u krvnom pritisku. Kada je u pitanju nizak pritisak situacija nije toliko opasna, međutim može doći do čestih vrtoglavica ili glavobolja.

Visok pritsak je sa druge strane vema opasan u trudnoći, jer utiče na zdravlje majke ali i bebe i samog toka trudnoće. Može doći do komplikacija koje nisu naivne, ali i problema na porođaju koje svakako želite da izbegnete. U ovom slučaju ne bi trebalo da rizikujete i izbegavajte da pijete gaziranu vodu.

Trudnica, piće
Shutterstock Trudnica pije gaziranu vodu

Koliko je najbolje da pijete gaziranu vodu dnevno

Po jedna čaša u toku dana je sasvim u redu. Nije baš preporučljivo da se pije previše kisele vode, jer nema hidratacijsku moć kao obična i može da dođe do preterivanja sa mineralizacijom. Svakako trudnice, a i ostale osobe treba da piju najmanje 2l vode u toku dana, da bi održavali organizam hidriranim, pa kisela voda može biti dobar dodatak. Naravno, ona sa minimalnim ili nikakvim sadržajem natrijuma.

(Yumama)