Trudnoća u proleće i leto zahteva još veći unos tečnosti, i zbog toga je vrlo važno da znate i koja pića su pogodna da unosite.

Tokom trudnoće potrebno vam je puno veći unos tečnosti, što je presudno za rast i razvoj bebe, a i vi ćete se osećati puno bolje ako ste hidrirani. I vaše telo i telo vaše bebe u najvećoj meri čini tečnost, a potrebno vam je više tekućine zbog volumena vaše krvi koja se širi, kao i zbog toga da možete proizvesti dovoljno plodne vode i podržati zdravu cirkulaciju bebe.

Donosimo vam zdrava pića koja pružaju i dodatne benefite vama i vašoj bebi.

Mleko s niskim procentom masti

Tokom trudnoće vam je potrebno hiljadu miligrama kalcijuma dnevno kako biste pospešili rast kostiju i zuba svoje bebe te održavali svoju cirkulaciju, mišićni i nervni sistem u dobrom stanju. Mleko je jedan od najboljih izvora kalcijuma. U čaši od 2,5 dcl nalazi se oko 300 miligrama kalcijuma. Iako možete dobiti kalcijum iz nemasnih namirnica poput brokolija ili kelja, konzumacija mlečnih proizvoda poput mleka, jogurta i sira je najjednostavniji način za uneti optimalnu količinu kalcijuma u svoj organizam.

Mlečni proizvodi su dobar odabir i zbog proteina koje sadrže. Proteini podržavaju celokupni rast vaše bebe, a može vam pomoći i smanjiti nagon za nepotrebnim grickanjem. Ako niste obožavateljka klasičnog mleka, možete ga zameniti pojačanim sojinim mlijekom koje je dobra alternativa. Ono sadrži približno istu količinu proteina kao i klasično mleko, a uz to je obogaćeno kalcijumom. Samo budite sigurne da ste odabrale nezaslađenu verziju kako biste izbegle dodatni unos šećera.

Trudnica pije mleko
Shutterstock Trudnica pije mleko

Čaj od đumbira

Ledeni čaj od đumbira ukusna je opcija koju je sigurno piti tokom trudnoće, a može imati čak i neke dodatne prednosti. Studije pokazuju da vam đumbir može biti od pomoći kod smirivanja želuca i ublažavanja mučnine koja je povezana s trudnoćom. Kako bi dodatno osvežili svoj čaj kad se ohladi, u njega možete dodati krišku limuna i kockicu leda.

Mineralna voda sa dodatkom voća

Ako vam ikad dosadi negazirana voda, mineralna voda je odlična alternativa. Ako je poželite zasladiti, u nju možete dodati koju krišku voća ili malo sveže ceđenog soka. Ako odlučite da pomešate mineralnu vodu s kupovnim voćnim sokovima, samo obratite pažnju na to da pijete pasterizovani sok jer nepasterizovani sokovi mogu sadržati bakterije koje će vam izazvati mučninu.

Trudnica pije vodu sa voćem
Shutterstock Trudnica pije vodu sa voćem

Smutiji od voća i povrća

Naravno, smutiji se nalaze negde između pića i hrane, ali pomešano i izblendirano voće i povrće ukusan su način da ispunite svoje dnevne potrebe za svežim i zdravim namirnicama te dobijete dodatnu dozu hidratacije u isto vreme. Samo obratite pažnju na unos kalorija i prema tome razvrstajte svoje obroke i užine za ceo dan. Kako bi duže ostale site, u svoj smuti dodajte izvor zdravih masnoća poput kikiriki ili bademovog putera.

(Yumama)