Čak 90 odsto žena tokom trudnoće dobije strije. Pojavljuju se kao crvene ili ljubičaste linije koje su u početku blago uzdignute iznad kože. Kasnije postaju bele ili srebrne, sjajne i ravne sa površinom kože.

Strije u trudnoći možete očekivati na grudima, zadnjici, kukovima, stomaku, butinama, nadkolenicama. U želji da ih sprečite ili nekako izbrišete sa svog tela, sigurni smo da ćete posegnuti za brojnim preparatima. Međutim, ono što je izuzetno važno jeste da proverite da li su ti preparati dozvoljeni da se koriste u trudnoći.

Kako ne biste razmišljali o svakom sastojku koji piše na pakovanju vašeg kozmetičkog preparata, možete koristiti i eterična ulja koja su vrlo efikasna u smanjenju strija.

Njih treba da razblažite u osnovnom ulju (suncokretovom, maslinovom...) pre nanošenja. Eterična ulja nikako ne treba gutatu.

Najbolja eterična ulja za smanjenje strija:

Ulje gorkog badema

Za pripremu esencijalnog ulja gorkog badema koristi se druga vrsta badema od onog koji se jede. Istraživanja sugerišu da ulje gorkog badema može da smanji strije uzrokovane trudnoćom.

Istraživači su podelili 141 ženu na:

  • grupu koja je nanosila ulje gorkog badema uz masažu.
  • grupu koja je koristila ulje gorkog badema bez masaže.
  • kontrolnu grupu.

Otkrili su da su se strije razvile kod samo 20 odsto žena u grupi sa masažom, u 38,8 odsto u grupi koja je koristila ulje bez masaže i 41 odsto u kontrolnoj grupi.

Ulje lavande

Eterično ulje lavande je poznato po svojim umirujućim svojstvima, ali ima i nekoliko drugih prednosti kao što je zarastanje rana i smanjenje ožiljaka.

Ulje lavande povećava proizvodnju kolagena i formira novo vezivno tkivo koje podstiče zarastanje rana, pa samim tim može da pomogne i u lečenju strija.

Eterično ulje, žena
Shutterstock Eterično ulje lavande

Ulje šipurka

Ulje šipurka može da bude veoma efikasno za prevenciju strija. Ono može da smanji ozbiljnost strija tokom trudnoće, da spreči stvaranje novih i zaustavlja napredovanje već postojećih. Prvenstveno se koristi kao osnovno ulje za razblažavanje nekih eteričnih ulja, ali može i samo da se umasira u kožu.

Kako da koristim eterično ulje za strije?

Eterična ulja treba da se razblaže sa osnovnim uljima, a zatim da se nanese na strije i umasira u kožu.

Ulja sa kojima možemo da ih razblažimo:

  • Kokosovo ulje
  • Ulje semenki grožđa
  • Jojobino ulje
  • Maslinovo ulje
  • Ulje slatkog badema
  • Ulje šipurka.

Pomešajte 15 do 30 kapi esencijalnog ulja sa 30 ml osnovnog ulja. Počnite sa manje kapi i postepeno povećavajte kako biste dozvolili koži da se adaptira. Ukoliko primetite da vam koža reaguje, da se crveni, svrbi ili peče, obavezno prekinite sa tretmanom.

(Yumama)