Ranije se savetovalo trudnicama da obavezno uvrste ribu u svoj jelovnik, međutim postojalo je uopozorenje da treba da izbegavaju određene vrsteRibe sa viskim nivom žive, prema dosadašnjem stavu stručnjaka, izbegavalo se u trudnoći jer je postojala mogućnost da može naškoditi razvoju bebe zbog nedostatka ključnih hranljivih stvari poput masnih kiselina, joda, vitamina D i selena.

Nova stidija koja je podržana od strane britanske vlade, uključila je 4131 trudnicu čije su potomke pratili tokom detinjstva. Razne žive merene su u krvi majke i tkivu pupčanika. Analiza nije otkrila štetnu vezu između viših nivoa žive u mami i kognitivnog razvoja kod beba čije su majke jele ribu, a stručnjaci veruju da hranljive stvari u hrani štite od tog metala. Sledeće što je otkriveno je da bebe majki koje su jele ribu u proseku su imale viši koficijent inteligencije i postizale su bolje rezultate na matematičkim testovima.

Preporučuje se da trudnice treba da jedu dve porcije masne ribe i ne više od dva odreska tune nedeljno.Jedino što treba da izbegavaju su sabljarke i sirove školjke:

"Trudnice i dojilje ne treba da izbegavaju ribu, samo treba da vode računa o količini unosa onih vrsta koje sadrže živu. Otkrili smo da nivo žive ne može da ima negativan učinak na razvoj deteta pod uslovom da je mama jela ribu. Ako nije jela ribu, postoje dokazi koji su ukazali na to da bi nivo žive u njenom telu mogla da bude štetna za dete, to podrazumeva ako živa dospe u organizam na neki drugi način", zaključili su u studiji ukazujući da ukoliko uvrstite ribu u svoju ishranu imaćete mnogo više prednosti nego opasnosti.

(Yumama)