Danijel Vesić, otac bebe iz Trebinja koja je posle porođaja pala na pod medicinskom osoblju Univerzitetske bolnice u Foči i zadobila teške povrede glave, otvorio je dušu i ispričao da je ogorčen radom i ponašanjem medicinskog osoblja.

Beba Jelena Vesić sada je u stabilnom zdravstvenom stanju i otpuštena je iz Kliničkog centra Univeziteta u Sarajevu na kučno lečenje i brigu o njoj sada vode roditelji Jovana i Danijel Vesić, koji je državljanin Sjedinjenih Američkih Država.

Poslije golgote koje su prošili u prvim danima nakon rođenja kćerke, ogorčeni roditelji su za portal UNA televizije odlučili da progovore o ovom šokantnom slučaju, navodeći da su potpuno razočarani radom, ali i ljudskošću medicinskog osoblja UB Foča koji su prisustvovali porođaju.

Danijel kaže da je Jelena rođena 19. avgusta u 8.20 časova, i to unapred dogovorenim carskim rezom koji je radio dr Vladimir Čančar. Pojašnjava da su se supruga i on odlučili za Foču, smatrajući da bolnica koja nosi epitet "Univerzitetska" ima bolje uslove od bolnice u Trebinju.

"Nakon zakazanog carskog reza u UB Foča beba je babici Biljani Kulić ispala na pod. Nakon porođaja iz sale je izašao dr Čančar i čestitao mi rođenje kćerke. Saopštio mi je da je porođaj protekao uredno, te da su beba i supruga dobro. Posle pola sata na odeljenju ginekologije su mi pokazali bebu i dozvolili mi da je slikam i snimim. Čančar mi je više puta ponovio da je sve prošlo uredno, da je beba odlična, pokazujući mi Apgar test na kome je pedijatar dr Vladimir Turuntaš, bebi dao ocenu 10", priča Danijel.

Častio osoblje, spremao proslavu pa dobio uznemirujuće vesti

Bio je, kaže, presrećan. Zahvalio se svima u UB Foča, a potom je odlučio da počasti kompletno osoblje, kojima je odneo doručak. Obišao je suprugu i oko 14 časova krenuo za Trebinje. Zajedno sa porodicom spremao je veliku proslavu rođenja kćerke, a onda je oko 17.30 časova od supruge dobio uznemirujuće vesti.

"Nazvala me je uplakana supruga. Bila je uznemirena i saopštila mi je da joj je rečeno da je beba prilikom porođaja ispala babici. Mislio sam da je Jovana u bunilu, zbog narkoze, pa sam pozvao dr Čančara. Rekao mi je da nije siguran da je beba ispala, već da je "samo" iskliznula babici. Ponovio je da je kćerka dobro i da su mu pedijatri rekli da nema nikakvih povreda, jer su je, od 11 časova, dva puta pregledali, i radili ultrazvuk glave, te da beba nema nikakvih povreda”, ističe Danijel Vesić.

Carski rez, beba
Shutterstock Beba rođena carskim rezom

Napominje da su pedijatri i Čančar odlučili da bebu pošalju u KCU Sarajevo na pregled, jer kako mu Čančar rekao u telefonskom razgovoru, postoji mogućnost eventualnog udarca glavom.

"Pitao sam zašto ide na pregled u Sarajevo, rekao mi je da je za Banjaluku kasno i da nema vremena. Pitao sam ga zašto se čekalo toliko dugo da se beba pregleda i adekvatno medicinski obradi, kada je ispuštena tokom porođaja. Već je bilo prošlo 10 sati od tada… Pitao sam i kako je moguće da je pedijatar dr Turuntaš, koji je bio prisutan tokom carskog reza i video pad, bebi dao ocenu 10 i zbog čega je sad kasno za Banjaluku? Pitao sam da li postoji još nešto što mi nisu rekli, a dr Čančar je pravdao sebe time da je carski rez za koji je on bio zadužen prošao uredno, i da briga oko deteta nije njegova, te da su za to odgovorni babica i pedijatar”, tvrdi Vesić.

Pojašnjava i da je pitao dr Čančara zašto mu odmah nije rekao šta se desilo, a on mu je odgovorio da je za to saznao oko 11 časova, ali se, eto, nije "setio" da mu to javi. Rečeno mu je da će beba oko 19 časova biti upućena za KCU Sarajevo, pa se zajedno sa sestrom i on uputio u bolnicu da isprati stanje deteta.

"Na putu ka Sarajevu pozvao sam pedijatra, dr Vladimira Turuntaša i pitao ga o zdravstvenom stanju mog deteta. Rekao mi je da je oko 11 časova sa još jednim pedijatrom pregledao bebu, da je urađen ultrazvuk glave na kome ništa nije primećeno, ali da nisu uspeli uraditi CT ni do 18 časova, jer nisu imali osoblje koje bi to moglo odraditi. Kada sam ga upitao zašto dete nije praćeno nakon pada i kako je moguće da je dobilo desetku, Turuntaš nije imao nikakve konkretne odgovore već je rekao da je beba lepo izgledala, odmah zaplakala i po njemu zaslužila ocenu 10, izbegavajući konkretan odgovor po pitanju pada bebe", priča Vesić.

beba-grčevi-mama.jpg
Shutterstock Novorođenče

CT pokazao obostranu frakturu lobanje i hematom

Na putu za bolnicu razgovarao je i sa doktorkom iz Sarajeva koja mu je saopštila da je stanje hitno i da beba mora hitno da se operiše, te da se nada da nije kasno dovezena jer je od pada prošlo previše sati.

"Rekli su mi da se na CT-u glave vidi obostrana fraktura i hematom koji mora da se operiše, te da im je potreban moj potpis za operaciju. Na KCU Sarajevo beba je operisana i maksimalno zbrinuta, uz svu potrebnu medicinsku negu. Otpuštena je iz bolnice u Sarajevu 31. avgusta stabilnog zdravstvenog stanja", ističe Vesić.

Naglašava da ne može da shvati ljude koji ocu čestitaju rođenje deteta, gledajući ih u oči, a pritom mu prećute da mu je dete upravo palo na pod i možda zadobilo po život opasne povrede.

"Razočaran sam u medicinski rad i ljudskost navedenih doktora i svih medicinskih radnika prisutnih tokom obavljanja carskog reza. Ogorčen sam zbog prikrivanja pada i dovođenje bebe u životnu opasnost i mogućnost trajnih životnih posledica", zaključio je Vesić.

*** Pozivamo vas da kroz ovu rubriku prenesete svoja iskustva iz perioda trudnoće, sa porođaja, prvih dana sa bebom, kao i iskustva u odgajanju i vaspitanju dece. Vaša iskustva mogu biti dragocena drugim ženama, a pored toga što ćete pomoći jedna drugoj, verujemo i da ćete uživati u pričama trudnica i mama koje žive u drugim zemljama.

Pošaljite nam svoju priču, fotografiju - ukoliko želite (maksimalna veličina fotografije 200Kb) i osnovne podatke (ime i prezime, godine) na e-mail: iskustva@yumama.com.

(Yumama/UNA)