Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO JE SIGURNO VOZITI BICIKL U TRUDNOĆI: Ginekolog savetuje koji su rizici i na šta posebno obratiti pažnju

Autor Sandra Krstanović

Ginekološkinja rešava dilemu trudnica koliko je bezbedno da voze bicikl i koje situacije mogu biti opasne.

 trudnica vozi bicikl.jpg Izvor: Shutterstock

Sa dolaskom toplog vremena bicikli sve više zamenjuju automobile i javni prevoz, međutim ono što zanima većinu trudnica je koliko je sigurno voziti bicikl tokom trudnoće.

Prema savetu ginekološkinje Laki Sehon vožnja bicikla tokom trudnoće ne mora nužno predstavljati rizik, međutim, trudnica mora imati na umu određene probleme i potencijalne rizike.

Možda će vas zanimati

U prvom tromesečju, kada su mučnina i vrtoglavica najčešće, gubitak ravnoteže jedan je od potencijalnih rizika.

"Važno je biti oprezan i slušati svoje telo, a ako osećate vrtoglavicu zaustavite sve što radite. Kako biste to izbegli, ostanite hidrirani i nikada nemojte voziti bicikl gladni", rekla je dr Laki.

Takođe, veoma često može se pojavi problem s grčevima u mišićima.

"Važno je usporiti intenzitet ili prestati voziti ako počnete osećati naprezanje, zato je važno pažljivo se istegnuti pre i nakon vožnje bicikla", naglašava ginekološkinja.

 trudnoća i bicikl.jpg
Trudnica vozi bicikl
Izvor: Shutterstock


U trećem tromesečju postoji niz dotad uobičajenih aktivnosti koje postaju rizičnije zbog činjenice da se samo težište trudnice pomaklo, što utiče na ravnotežu i povećava rizik od pada i povreda. Zbog sve većeg stomaka, trudnicama bi moglo biti dosta neugodno voziti bicikl, posebno ako se mora nagnuti do upravljača.

"Nužno je svesti na najmanju moguću meru rizik od padova, posebno u kasnom drugom i trećem tromesečju jer udarci na stomak mogu oštetiti posteljicu i uzrokovati opasno krvarenje", upozorila je doktorka.

Iako se lagana vožnja biciklom može činiti kao dobra fizička vežba sa prilično niskim rizikom, treba voditi računa jer trudnoća je ipak "drugo stanje". Vaše telo nije isto, pa čak kordinacija pokreta a uz to mogu se desiti nagle promene koje vam neće prijati.

Ginekološkinja savetuje da ukoliko pre trudnoće niste vozili bicikl, ne preporučuje se da to započnete kada saznate da ste trudni, jer to nije idealno vreme za fizički stres tela i rizikovanja povrede.

"Vožnja sobnog bicikla mnogo je sigurnija, nema rizika od pada jer nema neočekivanih neravnina ili rizika od klizanja na šljunku", zaključila je dr Laki.

U svakom slučaju, sigurna vožnja, osluškivanje vlastitog tiela i konsultacija sa lekarom biće presudni u odluci treba li nastaviti voziti bicikl i u trudnoći.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica