Jedna mama je nedavno na Redditu objavila post o zajedničkom kupanju sa sinom, a komentare koje je dobila sigurno nije mogla da očekuje.

"Razgovarala sam sa prijateljem i pomenula sam da moj sin ne voli da se tušira, ali voli kupke, tako da kada pripremam kupku za njega obično se zajedno kupamo", napisala je ona, pa dodala:

"Ubacim puno igračaka, kantica jer on voli da se poliva vodom. Ako mene pitate, to je dobitna kombinacija. Mogu oprati i svoju i njegovu kosu u isto vreme, a on obožava kad se igram sa njim u kadi."

Međutim, prijatelj sa kojim je pričala nije imao mišljenje kao ona. Njemu zajedničko kupanje nije bilo nimalo simpatično ni slatko.

"Odgovor koji sam dobila nije bio ono što sam očekivala. Zgrozio se. Rekao je da je to jako neprimereno, pogotovo zato što je on dečak i što ja emocionalno i eventualno seksualno zlostavljam sina. Nisam se složila sa njim pa smo počeli da vodimo veliku raspravu."

Ova mama je na kraju poželela da joj neko objasni da li treba da se kupa sa svojim sinom.

Kupanje, mama, beba, deca
Shutterstock Mama i deca se kupaju

Psiholog i seksualni terapeut Tanja Jurin odgovorila je na ova pitanja koja muče mamu.

Deca se ne srame svog tela i vole da se skidaju. Potpuno im je svejedno da li im se vidi ruka ili 'piša', njima je to isto u dobi do nekih pet godina. Deca nemaju sram već im roditelji kroz socijalne norme nametnu taj osećaj. U periodu od 2-4 godine tek otkrivaju vlastito telo.

"To je njihovo telo i osećaju se dobro sa svim delovima. Kada uđu u ekshibicionističku fazu, žele da istražuju i da pokazuju, žele i da vide šta drugi imaju. Zanima im razlika između devojčica i dečaka. I u svojoj porodici vide razlike i tu kreće identifikacija sa određenim polom, koja se javlja oko šeste godine", pojašnjava Tanja.

U periodu od pete do osme godine kod dece se javlja osećaj srama i potreba za privatnošću. Tada postaju i da se skidaju golišavi i da pokazuju intimne delove. Kada primetite sram, vreme je da im dozvolite da imaju svoju intimu i tada zajednička kupanja prestaju. A dok se to ne dogodi, pustite vodu i zabavite se.

(Yumama)