Ne postoji osoba koja ne poznaje bar jednu Milicu, kojoj pored njenog milog imena dodeljuje bar nekoliko još milijih nadimaka sa istom osnovom.

Ovo staro slovensko ime, sa osnovnim značenjem „mila“, „draga“ u nekim krajevima Srbije koristi se i prilikom tepanja detetu ili dragoj osobi, za iskazivanje najtananijih osećanja.

Ovo žensko ime ima koren i u grčkoj reči "miles" – "vojnik", ali sudeći po prirodi spskog jezika i značenju korena „mio“, reklo bi se da je ova semantička veza vrlo daleka ili, pak, simbolično posmatrano, Milica se može shvatiti i kao vladarka, zakon, vlast – žena rođena da vlada.

To naravno donekle jeste i u skladu sa činjenicom da je jedna od prvih vladarki i bila knjeginja, a kasnije i carica Milica, supruga kneza Lazara Hrebeljanovića.

U prevodu sa hebrejskog mil-i, označava virtouza, dok u prevodu reči mil-la izvedene iz nemačkog jezika, ime se prevodi rečju „marljiva“.

U engleskoj varijanti, sa korenom „mil“ i nastavkom „dred“, reč dobija jednu novu dimenziju koja glasi – „usklađena snaga“.

Postoje mnoge poznate ličnosti koje nose ovo od davnina popularno ime.

Narodna lirska pesma koju je zapisao Vuk Stefanović Karadžić – „Srpska đevojka“, poznatija kao „U Milice duge trepavice“, govori o fizičkoj i duhovnoj lepoti devojke iz naroda, kao i o njenoj neprikosnovenoj samouverenosti.

(Yumama)