Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RODITELJI GA ČESTO BIRAJU ALI NE ZNAJU ZNAČENJE: Možda se predomislite ako je ovo vaš izbor imena za ćerku

Autor Sandra Krstanović

Ovo popularno žensko ime u Srbiji može značiti "borac i ratnica", a može biti "žena kukavica".

 beba na suncu.jpg Izvor: Shutterstock

Ime Bojana ima dvojako značenje, odnosno ona mogu biti sasvim različita i u suprotnosti jedno sa drugim.

Možda će vas zanimati

Dakle, prema prvom objašnjenju, ime Bojana predstavlja „ženu koja je hrabra“; „osobu koja se baš bori i koja je istrajna“; „ženu koja je oličenje snage i nepopustljivosti“; „borca“; „ženu majku i ratnicu“.

Sa druge strane, manje popularno značenje ovog ženskog imena jeste ono koje potiče od glagola „bojati se“, te označava „osobu koja je strašljiva“; „ženu koja je kukavica“; „onu ženu koja olako posustaje“; „osobu koja beži od problema“.

 devojčica.jpg
Beba
Izvor: Shutterstock

Za žensko lično ime Bojana, smatra se da je „izvedenica“ od muškog imena Bojan, te da ima istovetno poreklo i značenje (iz staro-slovenskog jezika), kao i da je najpopularnije u zemljama koje su u istorijskim vremenima ili danas bile naseljene stanovnicima slovenskog porekla.

Nadimci od imena Bojana su relativno retke, ali su najpoznatije među njima – Boka; Boki; Bojka; Bokica; te izvedena imena ženskog roda kao Borjana; Borjanka; Borka; Borislava; Borimirka ili Borika, ili pak muški oblici imena, a kakvi su Bojan; Bojko; Borko; Bogdan; Bokan; Boban ili Boško i Bobi.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica